Nagy Sándor nyomában, Törökország

Nagy Sándor nyomában, Törökország, gyalogos élmény- és panorámatúra az ókori Lükiában romvárosok és sziklasírok mentén

kalandtura_lukiai_ut_letoon_torokorszag

Sokak szerint a világ egyik legszebb gyalogos ösvénye és vándorútja, a természeti és történelmi csodák valamint a gyaloglás és strandolás tökéletes kombinációja! Barangolás virágokkal teli réteken, hófödte hegycsúcsok alatt és kristálytiszta hegyi patakok mellett. Strandolás eldugott és félreeső öblökben, de egy utazás a kultúra szerelmeseinek is, hiszen napról-napra ókori görög, római és perzsa eredetű régészeti lelőhelyek, ezeréves sziklasírok, elsüllyedt városok és bizánci templomok hozzák vissza a letűnt korok varázslatos hangulatát.

Lükia ( latinul  Lycia) ókori földrajzi egység. Nevét a lukkák népének görög alakjáról kapta. Félszigetszerű hegyvidék Kis-Ázsia délnyugati tengerpartjának sűrű erdővel borított részén, a mai Törökország  területén. Független városállamok szoros szövetsége volt, melynek története legalább Krisztus előtt 1250-ig nyúlik vissza. Fethiye-től Antalya-ig terjedt.

Túra típusa: gyalogos élmény és panorámatúra (egyes szakaszokon teljesítmény túra)

Utazás: repülővel Dalaman városába, majd dolmussal (gyüjtőbusz) Fethiyebe

Szállás: mindenkinek a saját igényei szerint (hotel, panzió, vendégszerető falusi családoknál, sátor….) Nem minden esetben áll több szálláslehetőség rendelkezésre, csak a nagyobb városokban!

Erősség: 6-7 órás könnyebb vagy nehéz gyaloglás (szakasz függő), az aktuális napi túraútvonal minden esetben a csoport tagjainak fizikai felkészültségéhez igazodik.

Túratervezet:

Túratervezet:
0. Nap
Budapest- Istambul és Istambul-Dalaman repülővel, dolmus (gyűjtőbusz) Fethiye-be
Szállás: vendégház Fethiye
1. Nap 22 km, 800 méter szint fel
Fethiye – Amyntas sziklasírjának megtekintése majd dolmus Kayaköy szellemvárosába. Onnan gyalog Ovacik a lükiai út kezdetéhez. Ovacik- Ölüdeniz lagúnája – Faralya
Szállás : panzió Faralya
2. Nap Pihenőnap
Ereszkedés a Pillangó völgybe és egész napos fürdés ezen a rendkívüli helyen. Sötétedés előtt vissza Faralya-ba.
Szállás: panzió Faralya
3. Nap 17 km, 830 méter szint fel
Faralya-Bogazici, Alinca alatti fantasztikus panorámával
Alternatív: Sidyma romvárosának a megtekintése (ha belefér az időbe), dolmus Kumluova
Szállás: hotel Kumluova
4. Nap 4 km, szint nélkül
Letoon és Xanthos romvárosainak megtekintése, dolmus Gelemisig, Patara romvárosa és fürdés a patarai strandon
Alternatív vállalkozó szelleműeknek: Gelemis – Kalkan gyalog Delikemeren át 10 km
Szállás: panzió Kalkan
5. Nap
Saklikent kanyon és Tlos romvárosa
Saklikent kanyon bejárása, 300 méter mély és 18 km hosszú, ezzel az egyik legmélyebb kanyon a világon, 4 km-es körtúrát teszünk benne
6. Nap 29 km, 1.630 méter szint fel
Kalkan – Gökceören (legnehezebb nap), Kalkan felett feledhetetlen panoráma, Saribelen után holdbéli táj. Ez a túra legtechnikásabb, de egyben legváltozatosabb szakasza. Egyszerűen kihagyhatatlan!
Szállás: falusi vendégház Gökceören
7. Nap 29 km, 690 méter szint fel
Gökceören – Phellos romvárosa – Cukurbag -Kas, útközben Phellos romjai, majd Kas felett lélegzetelállító panoráma
Szállás: panzió Kas
Alternatív: amennyiben a csoport nem vállalja ezt a 2 gyönyörű, de nehéz napot (2x 29 km), akkor az 5. napon pihenés Kas tengerpartján, majd 6. napon Kasból kirándulás Phellos romjaihoz 24 km oda- vissza
Szállás: panzió Kas 2 éjszaka
8. Nap 14 km, 200 méter szint fel
Hajókirándulás Kas – Inölü öböl – Aperlai – Kekova elsüllyedt városa – Simena vára – Gökkaya öböl, majd Demréig gyalogosan, útközben Andriake, átkelés a híres fahídon
Andriake városa előtt a camping irányába fordulva érjük el a Lükiai Út egyik legemblematikusabb és leggyakrabban fényképezett helyét, az andriakei hidat. A camping után aszfaltút, mellette sok útszéli kis élelmiszerbolt jégkrémmel és hideg sörrel.
Szállás: hotel Demre
9. Nap 5 km, szint nélkül
Myra romvárosának és a Szent Miklós (Mikulás) templomának megtekintése
Menetrendszerinti busz Adrasanig, fürdés és pihenőnap az út legszebb helyén, az adrasani öbölben.
Szállás: hotel Adrasan
10. Nap 22 km, 930 méter szint fel
Kirándulás a Gelidonia-fokhoz , Adrasan – Gelidonia fok – Karaöz
Alternatív: aki akar visszajön a hotel buszával, de aki még erőt érez hozzá, a hágón keresztül jön vissza Adrasanba. Ez egy 8 km-es csodálatos túra komoly szintekkel (370 m fel és le), de végig széles traktorúton és könnyű terepen.
Szállás: hotel Adrasan
11. Nap 15 km, 800 méter szint fel
Adrasan- Olympos, Olympos romvárosának megtekintése, fürdés, szállás a kultikus és mesés Kadir’s Yörük Top Tree House faházaiban. Óriási élmény már maga a hely is a völgyben, különleges szállás nagyon jó konyhával.
12. Nap 10 km, szint nélkül
Chimaira, az örök tűz birodalma, majd dolmus Antalyaba, városnézés
13. Hazautazás repülővel Antalya-Istambul, Istambul – Budapest

A túratervezetet a csoport tagjainak erőnléte, az időjárás és a túravezető döntése megváltoztathatja!

kalandtura_lukiai_ut_adrasan_torokorszag

Amyntas sziklasírja

I.Amyntas (Kr. előtt 540-498) az első makedón uralkodó volt, ki a görögökkel, az athéni Peisistratidákkal szorosabb összeköttetésbe lépett. II. Amyntas (Kr. e. 394-369) megfosztotta Pausaniás királyt uralmától, gyöngesége és rokonszenve a görögök iránt azonban sok zavarra és trónviszályra adott okot. Egy ideig országából száműzve élt, majd Eurydiké feleségének fölbujtogatására Ptolemaios megölette. Három fia közül az egyik Philippos, Nagy Sándor apja volt.  Az igen látványos sziklasír (amely Krisztus előtt 350-ben épült) oldalán ez a görög felirat látható: “Amyntou tou Ermagiou”, ami lefordítva azt jelenti, hogy “Hermagios fia, Amyntas”.

A lükkák építették, akik Törökország ezen területén éltek. A lükkák sosem voltak tagjai egy adott országnak, független városállamokban, egy szorosan összefonódott konföderációban éltek.

Pillangó völgy (Kelebekler vadisi), Faralya

A Pillangó völgy különleges és csendes életteret biztosít némely ritka állat- és növényfajnak. A völgy az ősi Lükiai út egyik fontos állomása, ez az az út, amely mintegy 3. évezrede köti össze Fethiyét Antalyával. A völgy a meredek sziklafalak miatt a szárazföld felől egyáltalán nem közelíthető meg, csakis hajóval lehet eljutni oda.

Az ott honos ritka állatfajok közül a leghíresebb a csíkos medvelepke, amely különösen tavasszal rajzik nagy számban. A völgy csodás környezete nem csak azokat csalogatja, akik a ritka állatvilágot akarják megfigyelni, hanem azokat is, akik a természet nyújtotta csendre és békességre vágynak. A völgy mélyén pedig egy vízesés nyújt különleges látnivalót annak, akinek a tengerpart nem lenne elég.

Letoon

A lükiai szövetség legfontosabb kulturális központja volt, itt rendezték a legfontosabb vallási ünnepeiket.

Xanthos

Xanthos antik városa a Xanthos folyóról kapta a nevét, volt egykoron lükiai, hellén, római és bizánci fennhatóság alatt is. Lükia leghatalmasabb városa és a Lükiai Szövetség székhelye volt, de gazdasági fénykorát római fennhatóság alatt élte.

A 19. században a brit felfedező, Charles Fellows tárta fel, leleteinek nagy részét a British Múzeum őrzi. 1988-ban felkerült az UNESCO világörökség listájára.

A feltárt leletek jó részét Fellows fegyverszállító hajókon Angliába vitette, így némely műemléknek ma csak a másolata látható a helyszínen, ilyen például a Hárpia-síremlék. Az oszlopos szarkofág  Kr.e. a 4. századból származik, mely a maga nemében egyedülálló alakú: tulajdonképpen két sírról van szó, egy hagyományos lükiai szarkofág található egy, a szokásosnál alacsonyabb oszlopos sírkamra tetején. A város egykori színháza valószínűleg a Kr. e. 2. századból származik.

A xanthosziak igen büszke nép hírében álltak, képesek voltak felgyújtani a várost és öngyilkosságot elkövetni, semhogy hódítók (perzsák, rómaiak) fogságába essenek.

Patara

Virágzó kikötő és kereskedőváros volt Lükia délnyugati részén. Krisztus után 380-ban egy nagy földrengés pusztította el. Apollón-temploma, jósdája és kikötője az építészeti nevezetessége. Itt született Szent-Miklós, aki később a Mikulás-legenda alapjául szolgált, és aki a közeli Müra (Myra) városában szolgált püspökként.

Andriake

A rómaiak idejében fontos kikötő volt a gabona szállítását illetően. Ide szállították közúton és innen vitték tovább hajóval a Földközi-tengeren Rómába. A lükiai út egyik legemblematikusabb és leggyakrabban fényképezett helye, az andiriake-i híd. A még mindig stabil, de ránézésre valójában ijesztő hídon történő átkelés kalandos, de a látszat ellenére meglepően biztonságos.

Szent Miklós temploma, Demre

A magyar köztudatba Mikulás néven bevonuló, rénszarvas szánon, piros ruhában röpködő legendás alak mögötti valós személy nem más, mint a mai Törökország területén született Szent Miklós.
Szent Miklós az ókori Patara városában látta meg a napvilágot a III. században. A most Délnyugat-Törökországban fekvő település akkoriban Lükia ókori földrajzi egységéhez tartozott és ma már csak a romjai tekinthetők meg. Szent Miklós egészen addig ott élt, amíg a 80 km-rel nyugatabbra fekvő Myra (mai nevén Demre) település püspökévé nem nevezték ki. A Mikuláshoz fűződő legendákkal ellentétben ezen a mediterrán éghajlatú vidéken soha nem havazott.
Szent Miklós a 19. életévét töltötte be, amikor nagybátyja (a szintén Miklós myrai püspök) pappá szentelte. A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között, segítette a szegény gyermekeket, ezért már akkor szentként tekintettek rá.
Számos legenda keringett róla, ezek közül az egyik leghíresebb a három szűz kiházasításáról szóló történet. Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. A hajadonok prostitúcióra kényszerültek volna, ha Miklós nem határozza el, hogy segít rajtuk. Az éj leple alatt, titokban egy arannyal telt erszényt rejtett a szegény ember ablakába, így az apa ki tudta házasítani az első lányt. Az elkövetkező években megismételte az ajándékozást, hogy a másik két lányt is támogassa, de szerénységből nem akarta felfedni a kilétét. A harmadik évben az apa kileste az adakozót, hogy köszönetet mondhasson neki, de Miklós csak annyit válaszolt, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.
A szent ember halálát követően először Oroszország területén tulajdonítottak személyének kiemelkedő fontosságot, ma az ortodox egyház egyik jelentős alakja. Ahogy jó tetteinek híre terjedni kezdett, híveiben felmerült az igény arra, hogy egy templomot emeljenek a tiszteletére. A VI. században elkészült keresztény templom az évszázadok során sok viszontagságot túlélt és Demre városában ma is megtekinthető.
Szent Miklós nem csak legendás adományozó volt, hanem többek között a tengerészek, kereskedők, gyógyszerészek, zálogházak védőszentje lett, Magyarországon pedig a pálinkafőzőket és Kecskemét várost védelmezi. A tengerészek egykoron tiszteletüket kifejezvén Szent Miklós képét és ikonját festették fel a hajóikra, valamint néhány kelet-mediterrán országban ezzel a mondattal kívántak egymásnak szerencsés utat: “Szent Miklósom tartsa a hajó kormányrúdját!”
Érdekesség, hogy olasz kereskedők 1087-ben kalózokat felbérelve feltörették Szent Miklós sírját, és csontjait ereklyeként a dél-olaszországi Bari városába szállíttatták. A fosztogatás hátterében az a hiedelem állt, hogy az 1087. évet megelőző időszakban tömegesen elsüllyedt kereskedelmi hajók Szent Miklós védőszent elpártolása miatt történtek, ezért a megszerzett csontok visszaadják majd a szerencséjüket. A törökök és olaszok között a mai napig tart a vita a csontok visszaszállításáról.
Szent Miklós Demrében található temploma mellett érdemes ellátogatni az ókori Myra romjaihoz is, lenyűgöző látvány. Manapság a település a turizmus egyre felkapottabb helyszíne, és népszerű az ortodox zarándokok körében.

Myra

Myra a korai bizánci időkben volt a Lükiai Szövetség fővárosa. A romvárosok közül egyértelműen Myra a leglátványosabb és legjobb állapotban lévő. Sziklasírjai és barlangjai impozánsak, a szinte tökéletes állapotban lévő amfiteátrumról nem is beszélve. A Krisztus előtt az 5. században alapított városban egy korát alaposan megelőző 20 km hosszú vízvezetékrendszer került kialakításra, amely a várost és a délre fekvő kikötőt látta el a hegyekből érkező friss vízzel.

kalandtura_lukiai_ut_gelidonya_fok_torokorszag

Gelidonya fok

Lélegzetelállító panoráma egy romantikus világítótoronnyal. Peter Trockmorton, amerikai újságíró a török szivacshalászok munkájának dokumentálása során tudomást szerzett egy bronzkori hajóroncsról a Gelidonya-fok közelében. A gelidonyai roncs 26-28 m mélyen helyezkedett el, sziklás fenéken. A homok hiánya miatt csak a rakomány élte túl az elsüllyedést követő 3000 évet, a roncsból lényegében semmi sem maradt.

Olympos

Cirali városától délre találhatóak a romok. Olympos ma a gyalogos turisták kedvelt üdülőhelye, hangulatos utcák, leander bokrok, fenyőfák és közöttük a bizánci kultúra maradványai. A folyóvölgybe épült egykori város gyönyörű környezetben található épületei jobb állapotban maradtak fenn, mint a többi romváros esetében. Hatalmas területen fekszik összehasonlítva a többi antik romvároshoz képest, fürdők, szarkofágok, színház és templommaradványok színesítik a tájat.

Chimaera – az örök tűz birodalma

Chimaeráknak egy lávafolyam kőzetének réseiből előtörő, gáz által életben tartott tüzeket hívják, metántartalmú gázról van szó, mely folyamatosan életben tartja a lángokat.

Chimaera az Olympos városától pár kilométere levõ 250 méter magas sziklás hegy, amelynek belsejéből felszivárgó metángázok lángjai mint megannyi tábortűz világítanak a sötét éjszakában. Chimaera a görög mitológiában egy oroszlán fejű, kecske testű és kígyófarkú szörnyeteg volt, természetesen tüzet fújt, így az ókori embereknél nem volt kérdéses, hogy ez a szörny vette birtokába a hegyet.

Antalya

Keletkezése a hellenisztikus időkre vezethető vissza, melyek tanúságát a közelben álló romok is mutatják. A várost gyűrűként öleli körül a Toros – hegység, melynek a város különleges éghajlatát köszönheti: a hegység által körbezárt síkságon megreked a tenger felől érkező levegő.

Antalya a Földközi-tenger gyöngye, a török riviéra fővárosaként is emlegetik. Kaleici, a városközpont, ahol különös török és görög házak állnak védelem alatt, a legközkedveltebb része a városnak. A bizánci és római építészet és kultúra alapjai még mindig láthatóak az óvárosban. II. Attalosz, Pergamon királya alapította Krisztus előtt a 2. században, a környező ókori településekből. A város jelképe a mecset az oszloposan hornyolt minarettel.

kalandtura_lukiai_ut_utjelzo_tabla_torokorszag

Jelentkezem

 

Share

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.