Tájékoztató levél – Borban az igazság! – Túrasorozat 10. állomás Balatonboglári borvidék (Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok)

Tájékoztató levél – Borban az igazság! – Túrasorozat 10. állomás Balatonboglári borvidék (Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok)

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Kőröshegy szívében található Kékajtó Szőlőbirtokon.
Könnyed dél-balatoni gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk Németh Miklós varázslatos hangulatú kóstolóteraszán.
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!

 

Találkozó:
Szeptember 05-én, szombat reggel 09:30-kor találkozunk a kőröshegyi szállásunkon
Cím: 8617 Kőröshegy, Borkúti Dűlő 2446 hrsz.

Budapestről 1,5 óra utazási idővel érdemes számolni.

Megközelítés: Budapest – M7 – Kőröshegy


Túraútvonal:
Szombat: Kőröshegyi völgyhíd túra
Kőröshegy Borkút –  Kőröshegyi völgyhíd – Nagyasszonyi erdő – Gönye tető – Kőröshegyi Levendulás – Kőröshegy Borkút
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=rpwuvemlssisfawq
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok
https://www.facebook.com/kekajto/
Németh Miklós vendéglátással foglalkozott, majd 20 évnyi borkóstolási tapasztalattal gondolkozott el azon, hogy vajon tudna-e bort készíteni. A kőröshegyi Borochegyen indult a kísérlet egy jóbarát szőlőjében, mi mással, mint metszéssel, innen pedig szinte egyenes út vezetett a mostani, közel 4 hektáros birtokig. Egy dűlőben dolgoznak, ahol a régi szakcsoportos ültetvényeket újítják meg, mielőtt bort készítenének a tőkékről. A jó bor alapja a kiemelkedő minőségű szőlő – ezt vallják, ennek érdekében bioművelést folytatnak. A pincében a minimális beavatkozás hívei, szeretnének olyan borokat készíteni, amik a legjobban meg tudják mutatni a dűlőt, melyben dolgoznak.

Első évjáratuk a 2016-os volt, ebből a kékfrankos olyan jól sikerült, hogy a Bortársaság is beválogatta a kínálatába. A következő években szeretnék azokat a fajtákat megtalálni, amik a Borochegyen legjobban működnek, fehérek között az olasz- és rajnai rizling lesz a fő irány, a kék szőlőknél nyitott a kérdés, még kadarkával is kísérleteznek.
Szállás:
Panzióban 50 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti szállás díja külön fizetendő.

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap délig): 15.000 Ft
(túravezetés, szombati vacsora, borkóstoló 6 tételes, szombat esti szállás)

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bortúra sorozat 2020 tervezett helyszínei és időpontjai:
FEB. 29. – MÁRC. 01.  FURMINT FEBRUÁR – KÁLI KÖVEK / PÁLFFY PINCE – KÖVESKÁL  – BALATON – FELVIDÉKI BORVIDÉK*
MÁRCIUS 14- 15.  LAJVÉR BORBIRTOK – SZÁLKA –  SZEKSZÁRDI BORVIDÉK
MÁRCIUS 28-29. TAGYON BIRTOK / TAGYON / BALATONFÜRED – CSOPAKI BORVIDÉK
ÁPRILIS 04-05.  MCSNY – ST. ANDREA / GRÓF BUTTLER / ATTILA PINCE / ORSOLYA PINCE –  EGER – EGRI BORVIDÉK*
ÁPRILIS 25-26. MCSNY – VILLA TOLNAY / VON BEŐTHY PINCE / VÁLIBOR / 2 HA – GYULAKESZI – BADACSONYI BORVIDÉK*
MÁJUS 09-10. SZENTPÉTERI BORPINCE / KISKŐRÖS /  KUNSÁGI BORVIDÉK
MÁJUS 23-24. MCSNY – GALLAY PINCE / SÁNDOR ZSOLT / KT / HR BÜKKI BOROK – MISKOLC – BÜKKI BORVIDÉK*
JÚNIUS 06-07. BORMOZI – SKRABSKI BORÁSZAT – BALATONUDVARI-FÖVENYES – BALATONFÜRED – CSOPAKI BORVIDÉK*
JÚNIUS 20-21. CURRUS / GOTTWALD / KŐSZIKLÁS – TATA – NESZMÉLYI BORVIDÉK*
SZEPTEMBER 05-06. KÉKAJTÓ BORÁSZAT ÉS SZŐLŐBIRTOK – KŐRÖSHEGY – BALATONBOGLÁRI BORVIDÉK

SZEPTEMBER 26-27.  PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET – PANNONHALMA – PANNONHALMI BORVIDÉK
OKTÓBER 10-11. NYÁRI PINCE – HEGYMAGAS – BADACSONYI BORVIDÉK
NOVEMBER 07-08.  BAJI NYITOTT PINCÉK – TURAY / STRÓBL / WÉBER – BAJ – NESZMÉLYI BORVIDÉK
NOVEMBER 28-29.  MCSNY – LENKEY / GIZELLA / DISZNÓKŐ / PRÉSELŐ – TOKAJ – TOKAJI BORVIDÉK*
*kiemelt események
További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, tájékoztasson minket email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni.
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk.
A befizetett tagsági díj másik bortúrára való átirányítását legkésőbb a túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig lehet emailben kérni.

Esemény FB linkje:
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy “Ott leszek”, akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!

Balatonboglári borvidék:
A Balaton déli partján fehér és vörösbor termelése is folyik. A török hódoltság előtt – a szőlőnek köszönhetően – a környék az ország egyik leggazdagabb vármegyéje volt. A domboldalak szőlőire kedvezően hat a tó közelsége, amely sekélyebb itt, mint az északi parton, így viszonylag gyorsan felmelegszik, s ez kedvező mikroklímát teremt. A Balaton és a táj szépsége, a régi kastélyok és pincék miatt sokan látogatják ezt a vidéket ma is. A Balaton déli partvidékén, részben a tihanyi Bencés uradalmi és az egykori Festetics birtokon, részben pedig a paraszti termesztői hagyományokon a filoxéra vész után virágzó szőlő és borkultúra alakult ki. Az immunis pannonhomok talajokon telepített szőlők a XIX. század végén a bortermelők ezreit mentette meg a koldusbottól. A borvidék igazi felvirágzását azonban a XX. század derekán végrehajtott szőlőtelepítés jelentette. Az új szőlőültetvények a gazdagabb lösz- és középkötött vályogtalajokon bőven teremnek, és a céltudatosan megválasztott kedvező fajtaszerkezetnek köszönhetően kiváló borokat adnak.
Jellemző szőlőfajták: királyleányka, rajnai rizling, chardonnay, kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot
A borvidék éghajlata kiegyenlített, a területek napfényellátottsága kiváló, így a termelési biztonság is jó. A talaj jellemzően homok, lösz, barna erdőtalaj.
A borvidék területe: 2820 hektár
Települései: Andocs, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonkeresztúr, Balatonendréd, Balatonszemes, Karád, Kéthely, Kőröshegy, Kötcse, Látrány, Lengyeltóti, Marcali, Ordacsehi, Somogysámson, Somogytúr, Szólád, Szőlősgyörök, Visz, Zamárdi településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
Meghatározó borászatok

  • Garamvári Szőlőbirtok
  • Bujdosó Pincészet
  • Kislaki Bormanufaktúra
  • Légli Szőlőbirtok és Borászat
  • Konyári Pince
  • Ikon Borászat

 

jelentkezés

 

 

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.