Borban az igazság! – 8. állomás Bodrogkeresztúr

Borban az igazság! – Túrasorozat 8. állomás Bodrogkeresztúr

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Könnyed zempléni gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú pincében.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Bodrogkeresztúr szívében található Tokaj Nobilis Szőlőbirtokon.
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!

Találkozó:
November 04-én, szombat reggel 10:00-kor találkozunk a bodrogkeresztúri Betlehem Evangélikus Pihenőház parkolójában.

Cím: 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth Lajos utca 116.

Budapestről 2,5 óra utazási idővel érdemes számolni.

Megközelítés: Budapest – M3 – M30 – Miskolc – 37-es út – Szerencs – Bodrogkeresztúr

Túraútvonal:
Bodrogköz Tájvédelmi Körzet csodái 18 km szombaton
Szüret Bodrogkeresztúron vasárnap

Borkóstoló:
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok http://tokajnobilis.hu/
A 2000-ben alapított Tokaj Nobilis Szőlőbirtok egy kézműves, családi több generációra visszatekintő borászat Bodrogkeresztúrban.
Két területen, a Barakonyi és a  Csirke-mál dűlőkben,  összesen 6 hektár szőlőt művelnek. Ezekben a dűlőkben már több száz évvel ez előtt is szőlőt műveltek és híresek voltak boraik  kiemelkedő minőségéről. Területeik első említését az 1600-as években találjuk. Ültetvényeikben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő.

Szállás:
Betlehem Evangélikus Pihenőház 40 fő
http://www.betlehempiheno.hu/
Túra részvételi díj (vasárnap estig): egyénileg fizetendő, borkóstoló 5.000 Ft, a szombat esti vacsora 2.000 Ft és szállás díj 3.000 Ft Összesen: 10.000 Ft

Az bortúra sorozat linkje: https://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bor- és önismereti túra sorozat tervezett helyszínei és időpontjai:
2017/03/18-19. Badacsonyi borvidék – Szászi Pince
2017/04/08-09. Mátrai borvidék – Kovács Pincészet
2017/05/13-14. Balatonfüred – Csopaki borvidék – Homola Pincészet
2017/06/10-11. Villányi borvidék – Blum Pincészet
2017/07/29-30. Egri borvidék – Orsolya Pince
2017/09/09-10. Neszmélyi borvidék – Gottwald Borászat
2017/10/07-08. Zalai borvidék – Cezar Pincészet
2017/11/04-05. Tokaji borvidék – Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson privát üzenetben és jelzem az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Tokaji borvidék

A Tokaji borvidék 1737 óta védettséget élvez, a világon elsőként nyilvánították, királyi rendeletben, zárt borvidékké. Ma a bortörvény különleges szabályozása vonatkozik rá.
Tokaj központi helyzete, a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld közötti szekérforgalom legfőbb állomásaként, a város fejlődése szempontjából alapvető volt.
Tokajban a szőlőtermesztés gyökerei a XI. századig nyúlnak vissza. Tokaj település több nemesi család tulajdona volt, így pl. a Hunyadi-, a Szapolyai-családoké. A Rákóczi-szabadságharc idején kulcsfontosságú volt a tokaji borok szerepe, hiszen II. Rákóczi Ferenc fejedelem diplomáciai eszközként használta a közkedvelt borokat. Többek között XIV. Lajos francia királyt is megajándékozta tokajival.Nagy Péter, Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert is rajongott a tokaji borokért. Az itteni borok gyógyító erejét Paracelsus is megírta.
Tokaj a világháborúk után elvesztette ugyan jelentőségét, de az a tény, hogy 2002-ben a Világörökség része lett újra visszaadta a város korábbi rangját és nevét.

A Szerelmi pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon. A borházak mögött nemespenésszel borított pincéket találunk. A kiváló klímával rendelkező pincék optimális környezetet biztosítanak az aszúk és szamorodnik érleléséhez. A Szőlő és Bor Nemzetközi városa megtisztelő címmel bíró Tokaj a fesztiválok révén évről évre egyre több látogatót fogad. A Tokaj-Hegyalja Fesztivál keretében zenekarok, filmvetítések, sportolási és kirándulási lehetőségek és persze a tokaji borok várják a vendégeket. Ezek mellett a Tokaji Borok Fesztiválja, a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, a Tokaji Filmmustra, a Jazz Fesztivál, a Tokaji Ősz és a Téli Motoros Találkozó programjai is közkedveltek. Egyéb látnivalókban is gazdag a város. Elég, ha csak a történelmi belvárosra, a Tokaji Múzeumra, a Tokaji Borok Házára, a Finánc-dombi kilátóra, a Rákóczi Pincére vagy a Rákóczi-Desewfy-kastélyra gondolunk.

tokaj-borvidek

Bodrogzug

Ma az országban ez az egyetlen olyan terület, amelyet rendszeresen elönt a víz. Természeti értékei, háborítatlansága mellett, részben ezért került fel 1989-ben, fokozott jelentőségű vízimadár élőhelyként a nemzetközi Ramsari területek listájára. A Tisza évenkénti többszöri áradása nyomán a folyó környéke egykor hatalmas tóvá alakult. Évente legalább kétszer (tél végén és nyár elején), de esetenként többször is víz alá kerülnek a Bodrogköz legmélyebben fekvő részei, így elsősorban a Tisza és a Bodrog találkozásánál elterülő több ezer hektáros Bodrogzug. A Bodrogzug területén mocsaras foltok, nedves, üde rétek, morotvatavak, lápos tocsogós területek váltják egymást. A fűz-nyár puhafaligetek és ártéri erdők mellett itt-ott még a jellegzetes, egykor hatalmas területeket uraló tölgy-kőris-szil ligeterdők maradványfoltjai is megtalálhatók. A mocsaras részeken nádasok, magassásos társulások élnek, a morotvák vizét gazdag hínártársulások jellemzik. A sekély, elmocsarasodó vizeken sulyom, békalencse és rucaöröm él, tündérrózsa, tündérfátyol és tavirózsa virágzik; a tocsogókban kornistárnics, többféle boglárka és Tisza-parti margitvirág, a nedves réteken szibériai nőszirom virágzik. A Bodrogzug vízjárta világában több békafaj és vízisikló, mocsári teknős, a sekély, gyorsan felmelegedő vizekben lápi póc és réti csík él. A gazdag állatvilág igazi látványosságai persze itt is a madarak: szürke- és vörös gém, bakcsó, bölömbika, kis- és nagy kócsag költ a területen, a nedves réteken haris, a szárazabb helyeken fürj. A kevésbé járt erdőkben fekete gólya is fészkel. A ragadozók közül a barna- és hamvas rétihéja, a réti fülesbagoly és ritkábban a barna kánya alakja tűnik fel az égen.
Tokaj és környéke élővilága egyedi és rendkívüli. Itt keverednek ugyanis a különböző flóra- és faunaelemek a hegyvidék és az Alföld ütközőzónájában. Florisztikailag a magyar flóratartomány (Pannonicum) középhegységi flóravidékének önálló flórajárása (Tokajense). Különösen értékesek a hegy déli lejtőin lévő társulások (melegkedvelő tölgyes, sarjmeggyes molyhos tölgyes, törpemandulás, löszgyep, lejtő sztyepprét, szilikát sziklagyep, hegyi kaszálórét). A hegyen 17-féle orchidea él. A különleges növényvilághoz különleges állatvilág kapcsolódik. A közel 300 faj több mint kétharmada védett vagy fokozottan védett.

bodrogkoz

 

 

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.