Borban az igazság! – Túrasorozat 13. állomás Neszmélyi borvidék (Turay/Stróbl/Wéber)

Borban az igazság! – Túrasorozat 13. állomás Neszmélyi borvidék (Turay/Stróbl/Wéber)

A borkóstolás és a túrázás tökéletes egyvelegét alkotjuk meg egy hétvége keretein belül.
Varázslatos hangulatú pincék és a legszebb borteraszok. Pazar látvány és panoráma a szombati természetjárás során, kiemelkedő tételek és minőségi borkóstolás valamint közösségi élmény kis hazánk legszebb borvidékein.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Baj szívében található pincesoron, a Turay, Stróbl és Wéber pincészetekben.
Tartsatok velünk! Lehetőségetek lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni.
Várunk Benneteket sok szeretettel!
JELENTKEZÉS ÉS ÉRDEKLŐDÉS: zarandokkaland@gmail.com

Találkozó:
November 07-én, szombat reggel 09:00-kor találkozunk Tatán a Fényes Tanösvény parkolójában. Cím: 2890 Tata, Fényes Fasor 1863/95

Budapestről 1,5 óra utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M1 – Tata


Túraútvonal:
Szombat: Fényes Tanösvény túra délelőtt, Tata- Baji Szőlőhegy délután
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Turay Pincészet
http://www.turaypince.hu/
Borkóstoló: Irsai Olivér 2019, Rozália 2018, Cserszegi Fűszeres 2019, Olaszrizling 2019, Hárslevelű 2018 , Pinot Noir 2018
A Turay Családi Pincészetet működtető Turay család története a 17. századig nyúlik vissza. A család nemesi rangját 1663-ban I. Lipót császár adományozta. A történeti kutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy a Turay-ak már 12 generáció óta művelnek szőlőt, de a 20. század viharos történelmi időszaka alatt a szőlő és földbirtokok elkerültek tőlünk. Jelenlegi pincéjük és borházuk 2002 februárjában került a család tulajdonába.
A pincét eredetileg a kapucinus rend építette hozzávetőleg 250 évvel ezelőtt, az 1920-as években pedig présházzal bővítették. Az épület és a hozzátartozó 3000 m 2 szőlőterület 1948 –tól magánszemély tulajdonába került. Az épület manzárd szobájában négy védőszentet ábrázoló szekkó (azaz száraz vakolatra festett freskó) látható. Az épület egyházi személyek találkozó helyeként és szertartások helyszíneként szolgált. A pince eredetileg földbe vájt volt, melynek nagy részét téglával kiboltoztuk, de egy darabját eredeti állapotában csodálhatják meg az idelátogatók. Az épület alsó szintjéhez tartozott egy kisebb ( 2 szamaras ) istálló és a szőlő feldolgozásra alkalmas présház, amelyet mára már kóstoló helységgé alakítottak át.
2006 őszén kezdték el a szőlők újratelepítését. A szőlőtelepítés folyamatosan zajlik, 2018 őszén a meglévő 2 ha mellé további 0,4 ha terület került birtokukba, amelyre rezisztens szőlőfajtákat választottak, többek között solarist, kékfrankost és olaszrizlinget. Fajtáikat a területi adottságainknak megfelelően válogatják, így az agyagos, márgás, mészköves talajhoz remekül társulnak meglévő tőkéik: rozália, olaszrizling, generosa, hárslevelű, pinot noir, cabernet sauvignon. A tételeikben így egységesen fellelhető az ásványosság, mely a terroir sajátossága.
A birtokot a 2018-as évtől a bioorganikus gazdálkodás szerint művelik, miszerint bioszerekkel permeteznek, hogy meglévő szőlőik immunrendszerét megerősítsük. A kimagasló színvonal megőrzése érdekében a tőkéken lévő termést korlátozzák, a hajtásokat rendszeresen válogatják, zöldszürettel ritkítják.
Szállás:
Ifjúsági Tábor kőépületeiben 40 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti borkóstoló és szállás díja külön fizetendő.

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap délig): 15.000 Ft
(túravezetés, szombati vacsora, borkóstoló 6 tételes, szombat esti szállás)

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bortúra sorozat 2020 tervezett helyszínei és időpontjai:
FEB. 29. – MÁRC. 01.  FURMINT FEBRUÁR – KÁLI KÖVEK / PÁLFFY PINCE – KÖVESKÁL  – BALATON – FELVIDÉKI BORVIDÉK*
MÁRCIUS 14- 15.  LAJVÉR BORBIRTOK – SZÁLKA –  SZEKSZÁRDI BORVIDÉK
MÁRCIUS 28-29. TAGYON BIRTOK / TAGYON / BALATONFÜRED – CSOPAKI BORVIDÉK
ÁPRILIS 04-05.  MCSNY – ST. ANDREA / GRÓF BUTTLER / ATTILA PINCE / ORSOLYA PINCE –  EGER – EGRI BORVIDÉK*
ÁPRILIS 25-26. MCSNY – VILLA TOLNAY / VON BEŐTHY PINCE / VÁLIBOR / 2 HA – GYULAKESZI – BADACSONYI BORVIDÉK*
MÁJUS 09-10. SZENTPÉTERI BORPINCE / KISKŐRÖS /  KUNSÁGI BORVIDÉK
MÁJUS 23-24. MCSNY – GALLAY PINCE / SÁNDOR ZSOLT / KT / HR BÜKKI BOROK – MISKOLC – BÜKKI BORVIDÉK*
JÚNIUS 06-07. BORMOZI – SKRABSKI BORÁSZAT – BALATONUDVARI-FÖVENYES – BALATONFÜRED – CSOPAKI BORVIDÉK*
JÚNIUS 20-21. CURRUS / GOTTWALD / KŐSZIKLÁS – TATA – NESZMÉLYI BORVIDÉK*
SZEPTEMBER 05-06. KÉKAJTÓ BORÁSZAT ÉS SZŐLŐBIRTOK – KŐRÖSHEGY – BALATONBOGLÁRI BORVIDÉK

SZEPTEMBER 26-27.  PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET – PANNONHALMA – PANNONHALMI BORVIDÉK
OKTÓBER 10-11. NYÁRI PINCE – HEGYMAGAS – BADACSONYI BORVIDÉK
NOVEMBER 07-08.  BAJI NYITOTT PINCÉK – TURAY / STRÓBL / WÉBER – BAJ – NESZMÉLYI BORVIDÉK
NOVEMBER 28-29.  MCSNY – LENKEY / GIZELLA / DISZNÓKŐ / PRÉSELŐ – TOKAJ – TOKAJI BORVIDÉK*
*kiemelt események

 

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!

Esemény FB linkje:
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy “Ott leszek”, akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!

Neszmélyi borvidék
Neszmély és környéke középkori hagyományokkal is rendelkező borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás áruborai biztosították a vidék borainak jó hírnevét. A XIX. század második felében jött létre az Eszterházy Csákvári Uradalom jó nevű ászári mintaszőlészete és -pincészete, amely egyben az 1897-ben felállított Neszmélyi-borvidék szakmai megalapozását is jelentette. Ebben az időben a neszmélyi, duanaalmási bor fogalomnak számított a hazai borértő körökben!
A Neszmélyi borvidék 1959-ben beolvadt a Bársonyos-Császári borvidékbe. Ez a folyamat a kor állami gazdaságokon és mezőgazdasági termelőszövetkezeteken alapuló, nagyüzemi szőlőtermesztési ideológiáját tükrözte. A Bársonyos elnevezés a Vértestől északnyugatra húzódó löszös dombhátról származik. Neszmély önálló borvidékként csak 1977. óta szerepel újra. A borvidéket azért hozták létre, hogy az egykori, leromlott s a borvidékek sorából törölt Neszmélyi borvidéken a szőlőtermesztés ismét jelentős fejlődést érhessen el.
A borvidéken jellemzően csak fehérbor-szőlő­fajtákat termesztenek. Az Ászár-Neszmélyi borvidék mai vezető szőlőfajtái a chardonnay, a rizlingszilváni és az ezerjó. Kisebb mennyiséget termelnek zöld velteliniből,  cserszegi fűszeresből, olaszrizlingből, ottonel muskotályból, ezerjóból  és királyleánykából. A vidéken a XIX. és XX. században termelt hagyományos fajták az ezerjó, olaszrizling, rizlingszilváni, kövidinka, mézes fehér, piros szlankamenka, leányka, sauvignon blanc, piros tramini, rajnai rizling, Irsai Olivér voltak.

Gerecsei Tájvédelmi Körzet
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár. A tájvédelmi körzet a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik.
A Gerecse élesen körülhatárolható hegycsoport a Vértes-hegység és a Duna között. Természetes határai északon a Duna, nyugaton a dunaalmási-tatai törésvonal és az Által-ér völgye, délen a Tata-bicskei törésvonal. Keleti határvonala nem különül el élesen.
A Gerecse a bányáiról és barlangjairól ismert mészkőhegység. A 400-600 m magas rögök a triász és a jura időszakban keletkeztek mintegy 200-150 millió éve. A kövekben őstengeri óriás egysejtűek, megaloduszok, a jura időszaki vörös mészkőben lábasfejű ammoniták mészhéjai láthatók.
A hegység legjellemzőbb fás társulásai a cseres tölgyesek, a hűvösebb területeken, a völgyek árnyékos oldalain gyertyános tölgyesek, míg a legmagasabb részeken, illetve az északi oldalakon bükkösök találhatók.
Az állattani értékek közül a Pisznicén rendszeresen fészkelő kerecsensólyom élőhelyét 25 éve éjjel-nappali őrszolgálat őrzi költési időszakban.
A Gerecse mészkőhegység bányái közül a nagy-pisznicei a legnevezetesebb, ahonnan feltehetőleg már a rómaiak, de Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején minden bizonnyal fejtették a vörös mészkövet, amely – piszkei és tardosi “vörös márványként” –
évszázadok óta több nevezetes épület építésénél is felhasználtak (talán a leghíresebb a Visegrádi palota).
Pusztamarót egy elnéptelenedett település a Gerecsében. A település a 13. században jött létre. A mohácsi csatavesztés (1526. augusztus 29.) után az országot dúló török seregek a Gerecse erdei között található Marót település térségében ütköztek a legnagyobb ellenállásba. Az esztergomi érsek birtokánál összegyűlt menekülő tömeg szekértáborát végül a fővárosból hozott ágyúkkal sikerült megtörni, s mintegy 20-25000 áldozatot követelő vérengzést hajtottak végre a török hadak a területen. Ennek a szörnyű pusztításnak állít emléket a fertőhomoki Kovács György szobrászművész által készített emlékmű.
A települést az 1945 utáni kitelepítésekig sváb anyanyelvű lakosság lakta kis számban, majd helyükre bányászokat telepítettek be, kik lassanként hagyták el otthonaikat. A falu az 1970-es években néptelenedett el végleg, emlékét temetője őrzi.

 

jelentkezés

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.