Borban az igazság! – 1. állomás Szent György hegy

Borban az igazság! – Túrasorozat 1. állomás Szent György hegy („Bazaltorgonák” túra)

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Könnyed Balaton-felvidéki gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú pincében.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Hegymagas szívében található Szászi Pincében.
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!

Találkozó:
Március 18-án, szombat reggel 9:30-kor találkozunk az ábrahámhegyi Bökk-hegyi kilátó parkolójában.

Cím: 8256, Ábrahámhegy, Kilátó utca

Budapestről 2 óra utazási idővel érdemes számolni.

Megközelítés: Budapest – M7 – Balatonvilágos – 710-es út – Balatonalmádi – 71-es út – Ábrahámhegy

Túraútvonal:
Ábrahámhegy és Salföld körtúra (Kőtenger és Salföldi Kolostorrom érintésével) 18 km szombat
Könnyed körtúra 6 km vasárnap Koporsó-hegyi túra, Szent György-hegyi „Bazaltorgonák” tanösvény, Lengyel- kápolna és ortodox remete lak
Borkóstoló:
Szászi Pince http://szaszipince.hu/
A Birtok borkínálatát jellegzetes badacsonyi fajták teszik ki, egy-két nemzetközi szőlőfajtával kiegészítve:Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Zeus, Zenit, Ottonel muskotály,  Cabernet sauvignon, Pinot noir.
Ökológiai gazdálkodással művelt; kézzel metszett, válogatott és szüretelt szőlőből készített; spontán fermentációjú borokat kínál a pince.

Szállás:
Falusi vendégházban 30 fő, présházban 10 fő

Túra részvételi díj (vasárnap estig): egyénileg fizetendő, borkóstoló 3.500 Ft, a szombat esti vacsora 2.000 Ft és szállás díj 4.500 Ft Összesen: 10.000 Ft

Az bortúra sorozat linkje: https://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bor- és önismereti túra sorozat tervezett helyszínei és időpontjai:
2017/03/18-19. Badacsonyi borvidék – Szászi Pince
2017/04/08-09. Mátrai borvidék – Kovács Pincészet
2017/05/13-14. Balatonfüred – Csopaki borvidék – Homola Pincészet
2017/06/10-11. Villányi borvidék – Blum Pincészet
2017/07/29-30. Egri borvidék – Orsolya Pince
2017/09/09-10. Neszmélyi borvidék – Gottwald Borászat
2017/10/07-08. Zalai borvidék – Cezar Pincészet
2017/11/04-05. Tokaji borvidék – Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson privát üzenetben és jelzem az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található. Területe 1600 hektár.
A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, Probus császár nagy telepítéseket is végeztetett itt. A középkorban az ültetvények nagy része egyházi tulajdonba került. A badacsonyi ürmös a 18–19. században a tokaji aszúhoz hasonló hírnévre tett szert.
Talaja bazalt alapon pannonagyag, pannonhomok, lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget.
A borvidékhez a következő települések szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei tartoznak: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca.

lengyel-kapolna

Szent-György hegy

A Szent György-hegy (415 m) a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegye. A szomszédos Badacsonyhoz hasonlóan szintén szőlők települtek szoknyájára, kopár, hullámos fennsíkjáról páratlan kilátás tárul a környékre, a plató meredek oldalán pedig hazánk leglátványosabb bazaltorgonáit csodálhatjuk meg. A balatoni táj látványos része a bazalthegyekkel ékesített Tapolcai-medence, melynek egyik legszebb példája az oszlopos elválású bazalttornyokkal szegélyezett Szent György hegy. A terület a Pannon-tenger elvonulása idején, körülbelül 3-4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység színhelye volt. A felszínre törő láva kisebb-nagyobb “lepények” formájában terült szét a homokból és agyagból álló vastag tengeri üledéken, melyet később megóvott a lepusztulástól. Azokon a területeken, ahol bazalttakaró nem borította az egykori tengeraljzatot, a felszíni üledék nagymértékben lepusztult, s így hozzájuk képest a bazalttakarós részek 200-300 méterrel magasabbak lettek. A közel 4 km hosszú, hurkot leíró tanösvény bemutatja a Szent György hegy állat- és növényvilágát, elvezet a bazaltorgonákhoz, és a körpanorámát nyújtó hegytetőre is.
A Lengyel kápolnát 1760 környékén a lengyeltóti Lengyel család építtette a Boldogságos Szűzanya tiszteletére. A kápolna homlokzatán látható fülkékben magyar szentek szobrai vannak elhelyezve: a torony fülkéiben a lovas Szent György, felette Szent Imre, az oldalsó fülkékben Szent Péter, Szent Pál, Szent Antal és Szent József, míg az oromzaton Szent István és Szent László látható. A kápolna belsejében gyönyörű, fából faragott, barokk-rokokó oltár, oszlopait (a hagyomány szerint) a Lengyel család tagjai tartják. Tetején Szent István, Szent László és Szűz Mária aranyozott szobrai találhatók. A szószék művészi faragású, a padok rokokó stílusúak, tölgyfából készültek. A kápolna a Balaton-vidéki barokk építészet egyik legszebb példája

Kőtenger

A Káli-medence egyik legjelentősebb geológiai értéke. A kőtenger úgy keletkezett, hogy a vulkanikus utóműködés idején ezen a vidéken hévizes források törtek föl, és a forró víz az itt található fehér homokot kemény kőhalmazzá cementálta, ragasztotta össze. A turisztika kőtengereknek nevezi ezeket a nagy sziklatömbökből álló kőhátakat. A Káli-medence kőhátai közül talán a legszebben, legnagyobb épségben megmaradt képződmény a Szentbékkállai Kőtenger. Ezek a kövek a az egykori Pannon-tenger homokturzásainak megkeményedett példányai, melyet a későbbi időszakok szele (főként a pliocén korban) látványos, helyenként bizarr formájúra alakított.
Ezekből kiváló malomköveket lehetett készíteni, ami legnagyobb részüknek, Kővágóörs, Kisörspuszta és Szentimrepuszta térségében, a pusztulásukhoz vezetett. Kővágóörs egy ilyen kőhátra épült, neve is innen ered. Néhány ház teljesen ráépült egy-egy ilyen sziklatömbre úgy, hogy a kő itt-ott kilóg a fala alól, sőt felbukkan egyes szobáinak sarkában is.

Salföld

Salföld település a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedi el, csupán 5 km-re a Balatontól a gyönyörű természeti szépségekkel bíró Káli-medencében. A településen barangolva lenyűgöző szépségű és gondosan karbantartott házikókat láthatunk, melyek mind magukon hordozzák a táj népi építészeti emlékeit.
Salföld falvának határában található a Nemzeti Park gondozásában álló Salföld Major, ahol a városi népeknek lehetőségük nyílik találkozni hazánk őshonos háziállatfajtáival.
A különleges atmoszférájú, múltba repítő majorban rackajuhok, szürkemarhák, lovak és bivalyok legelésznek, melyek biztonságát pásztorkutyák őrzik. Az idilli csendet olykor kakaskukorékolás töri meg. De van itt még mangalica, szamár, liba, kacsa, komondor, puli, mudi, kuvasz és más szőrős-lábas állat.

 

 

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.