Nimfák nyomában, Korfu

Nimfák nyomában – Korfu

kalandtura_erod_kivilagitasban_korfu

Korfut a természet álomszép öblökkel, ámulatba ejtő sziklás patakokkal, homokos strandokkal és illatos olajfaerdőkkel ajándékozta meg. Az izgalmas túralehetőségek, az ízletes konyha és a kellemes strandolás gondolata miatt az Égei-tenger és Adria között található sziget a turisták egyik kedvelt célpontja.

A csupán 592 négyzetméter nagyságú sziget Görögország legzöldebb szigete, amelyet főként olajfák és ciprusok alkotnak. Korfun számos csodálatos kilátásban lehet részünk, ha a kanyargó hegyeken vezet utunk. A szigetet gyalogosan a leghatékonyabb felfedezni, a 250 falu rengeteg látnivalót rejt. Korfu egy igazi bájos sziget rengeteg színes virággal. Márciusban minden virágba borul, legszebb arcát ekkor mutatja ez a földi paradicsom!

Túra típusa: gyalogos élmény és panorámatúra

Utazás: repülővel Korfu városába, majd busszal Kavosba

Szállás: mindenkinek a saját igényei szerint (hotel, panzió, falusi vendégház, sátor….)
Mindig olyan helyen éjszakázunk, ahol több szálláslehetőség áll rendelkezésre!

Erősség: 6-7 órás könnyed gyaloglás, az aktuális napi túraútvonal minden esetben a csoport tagjainak fizikai felkészültségéhez igazodik

Túratervezet:

 1. Találkozás Kavosban a szálláson (később kerül kijelölésre)
 2. Kavos – Lefkimmi  15 km Szint: 235 m fel
 3. Lefkimmi – Agios Georgios 15 km
 4. Agios Georgios – Paramonas 17 km
 5. Paramonas – Ano Garouna 18 km Szint: 780 fel
 6. Ano Garouna – Pelekas 15 km
 7. Pelekas – Giannades 15 km
 8. Giannades – Agios Georgios 20 km Szint: 530 m fel
 9. Agios Georgios – Spartilas 25 km Szint: 990 m fel

Korission tó – A világnak csak kevés pontjában található ilyen szoros közelségben tenger, tó és sivatag. A sós vizű Koríssíon tavat a tengertől keskeny homokdűne választja el. Vize nyáron szinte teljesen elpárolog, tavasszal és ősszel azonban vándormadarak kedvelt gyülekezőhelye. Különösen flamingók és vadkacsák kedvelik.

 1. Spartilas – Kaminaki 20 km Szint: 830 m fel
 2. Kaminaki – Perithia 13 km Szint: 650 m fel
 3. Perithia – Agios Spiridon 12 km Szint: 50 m fel

A túratervezetet a csoport tagjainak erőnléte, az időjárás és a túravezető döntése megváltoztathatja!

kalandtura_szurkulet_korfu

A sziget már a görög mitológia kezdeteitől fogva összefonódik Görögország történelmével. Korfu neve ógörög nyelven – Kerküra vagy Korküra – két erőteljes vízi szimbólummal van kapcsolatban: Poszeidón görög isten, a tengerek királya; valamint Aszóposz, egy jelentős görög szárazföldi folyó. A görög mítosz szerint Poszeidón beleszeretett egy gyönyörűnimfába, Kerkürába –, aki Aszóposz és Metópé folyami nimfa lánya volt –, majd elrabolta őt. Poszeidón megvásárolta Kerkürának az addig még névvel nem rendelkező szigetet, és a házastársi boldogság érdekében felajánlotta, hogy róla nevezzék el a sziget, és Korküra legyen a neve.
1386-ban a velenceiek foglalták el a szigetet, akik elsősorban olívaolaj forrásként tekintettek rá. Nekik köszönhető, hogy Korfun soha nem volt török uralom, így hiányoznak a más görög városokban megtalálható mecsetek.

Korfu (más néven Kerkira) az Adriai-tengeren az Jón (Ion)-szigetek legészakibb, és turisztikailag legnépszerűbb darabja. Korfu 14-szer kisebb, mint Kréta, fele akkora, mint Rodosz. Szemléltetendő a szigeten belüli távolságokat: 62 kilométer hosszú észak-déli irányban, és a legszélesebb távolság 32 kilométer.

A keleti parton, az Albánia felé néző részen, a strandokon jellemzőek a hatalmas kavicsok, fájdalmas rajtuk mezítláb lépdelni, viszont a tengervíz gyönyörű.

A sziget és főleg központja, Korfuváros jelentős itáliai hatásokat mutat építészetében, hangulatában. A sziget vegetációja sokkal zöldebb, mint Krétán, vagy Rodoszon. nem véletlenül nevezik „zöld sziget”-nek.

Görögország legszebb városa Korfu fővárosa Kerkira, ahol 112 000 lakos él. A város már az ókorban is lakott volt, ezért érdekes régészeti leleteket rejt.

Pantokrator hegy

A Pantokrator-hegy (olykor Pantocrator, Pantōkrator; görögül pedig Παντοκράτωρ) Korfu észak-keleti részén található. 906 méterével ez a legmagasabb hegy a szigeten. A csúcsáról egész Korfu belátható – ha dél felé nézünk, a főváros öble is; ha kelet felé tekintünk, Albániát láthatjuk, mely igen közel fekszik a szigethez; dél-keletre Paxos és Antipaxos szigete tűnik fel; de különösen tiszta időben lehetséges, hogy a 130 km-re lévő Olaszországig is elláthatunk.

A csúcsra egy hajtűkanyarokkal tarkított keskeny úton juthatunk fel. A hegyet Pyrgi közeléből lehet jól megközelíteni, vagy ha Akarávi és Kassiópi között nagyjából félúton rátérünk a parti út “Loutsés” jelzésű elágazásra.

Fent egy kávézó, egy rádióadó-torony és egy régi kolostor áll. (A kolostor nyitva tartása: április és október között 7-12:30 és 14:30-20 óráig. Belépődíj nincs.)

Az első kolostor az 1347-ben épült Angevin volt, de azt 1537 körül lerombolták. A jelenlegi templom 1689 körül, a homlokzat pedig a 19. században épült.A Pantokrator-hegy (olykor Pantocrator, Pantōkrator; görögül pedig Παντοκράτωρ) Korfu észak-keleti részén található. 906 méterével ez a legmagasabb hegy a szigeten. A csúcsáról egész Korfu belátható – ha dél felé nézünk, a főváros öble is; ha kelet felé tekintünk, Albániát láthatjuk, mely igen közel fekszik a szigethez; dél-keletre Paxos és Antipaxos szigete tűnik fel; de különösen tiszta időben lehetséges, hogy a 130 km-re lévő Olaszországig is elláthatunk.

Korission tó

A sós vizű Koríssíon tavat a tengertől keskeny homokdűne választja el. Vize nyáron szinte teljesen elpárolog, tavasszal és ősszel azonban vándormadarak kedvelt gyülekezőhelye. Különösen a Görögországban ritka flamingók kedvelik, de a vadkacsák is gyakoriak.

A világnak csak kevés pontjában található ilyen szoros közelségben tenger, tó és sivatag. A homokdűnék növényzete is szokatlan, részben fenyőfák alkotják. Több pillangófajta is él itt. Akik érdeklődnek az állat és növényvilág különlegességei iránt, hosszabb időt is eltölthetnek itt  és sok csodálatos felfedezésben lesz részük. A dűnék tövében kellemes homokos strandon frissülhetünk fel. A Koríssíon tó és környéke is Korfu sokszínűségének egyik bizonyítéka.

kalandtura_korission_to_korfu

Paleokastritsa

Paleokastritsa a sziget nyugati partján fekszik, Korfuvárostól 25 km-re. A legtöbb útikönyv és leírás, mint a sziget legszebb részét, úgy említik e települést. A falucska méltán viseli e megtisztelő címet, hiszen természeti szépségei egyedülállóak a szigeten.

Paleokastritsa partvidékét hatalmas sziklák borítják, öbleiben a víz ezernyi árnyalatával találkozhatunk. Strandjai sziklásak, kavicsosak. Természeti kincsei közül említést érdemelnek a különböző sziklaképződmények és érdekes alakzatok, valamint a kristálytiszta tengervíz. Összesen 2 félsziget és 5 kis öböl alkotja a csipkézett partszakaszt, melynek szépségét nem veszik el a szállodák és egyéb szálláshelyek, melyek a partok közelében épültek. Az öblök igazi búvárparadicsomot jelentenek, a tenger élővilága itt igen gazdag.

Érdemes csónakázásra indulni, a sziklákban több érdekes barlangot fedezhetünk fel. A település legismertebb része a hármas öböl, ahol a hagyományok szerint egykor a phajjákok vendégszerető népének városa volt. Homérosz szerint itt talált rá a hajótörött Odüsszeuszra a phaják király leánya, a hókarú Nausika. Sőt, még az Odüsszeusz előtti időkben is híres volt az öböl, az aranygyapjút kereső argonauták is megpihentek itt.

A csodálatos Ortodox monostor talán a sziget második leghíresebb látnivalója! Az épületegyüttes Paleokastritsa központjában egy dombon áll, ahova egy kiépített aszfalt úton juthatunk fel. Állítólag a legrégebbi monostor a szigeten és a mai napig is szerzetesek lakják, akik itt élnek és alkotnak. A monostor korabeli feljegyzések alapján 1228-ban épült, ám mai formáját csak a 18. században nyerte el. A monostorban megcsodálhatunk egy gazdagon díszített templomocskát, melyet Máriának szenteltek, illetve egy ikonfestő múzeumot is berendeztek, amelyben rengeteg korabeli tárgyat nézhetünk meg. A monostor kertje meseszép virágokkal és növényekkel tarkított, és innen látni az alattunk elterülő  paleokastritsai öblöket és sziklákat is.  Fontos szabály: a monostor területére csak fedett vállakkal és fedett térdel szabad belépni, erre figyeljünk oda!

A falu felett 160 méterrel magasodik Angelokastro vára. A hegycsúcs elég nehezen megközelíthető, egy meredek ösvényen kell felkapaszkodni. A vár egyik utolsó bástyája volt az Epiruszi despotatusnak, vagyis az ortodox fejedelemségeknek, melyek tovább éltek a Bizánci Birodalom széthullása után. A nevét építőjéről kapta, II. Mikaél Angelos fejedelemről, illetve a vár közepén található Arkangyalok kápolnájáról.

A legszebb panorámát a festői szépségű Lakones falu kilátójából csodálhatjuk meg. Több kávézó épült itt, hogy a látogatók megpihenhessenek. Egy gyalogösvény vezet le Paleokastricára.

Paleokastritsa a legismertebb és minden bizonnyal legszebb korfui üdülőhely. A fölötte magasodó hegy egyik pontját nem véletlenül keresztelték Bella Vista, vagyis Szép Kilátás névre. A kávézó teraszáról elénk táruló kép világviszonylatban is a legszebb panorámák egyike. A két öblöt keskeny földnyelv választja el, a sziklákat buja növényzet fedi. A helybéli fiatalok megirigyelték az acapulcoi sziklaugrók dicsőségét, de nem a turisták kedvéért, csak saját szórakoztatásukra végzik veszélyes mutatványukat.

A tengerből kiálló sziklaszirteket érdemes hajóval vagy vizibiciklivel közelebbről is megnézni. Több kisebb sziklaüreg alakult ki itt. A barlangok aljáról visszaverődő napfény a tenger vizén áthaladva csodálatos kék és zöld színeket hoz létre, melyet a helybéli csónakosok szívesen mutogatnak.

Achilleon palota

Korfutól délre, Benitsestől 5 km-re található Gastouri falu közelében. A palotát az 1870-es években Erzsébet királyné emeltette, állítólag azért, hogy ide menekülhessen a bécsi udvar szorításából és szeretett anyósa, Zsófia főhercegnő elöl. Korfu úgy került az érdeklődése középpontjába, hogy nagy Homérosz-rajongóként végigjárta az Odüsszeia helyszíneit. Az Odüsszeia utolsó helyszíne, ahol Odüsszeusz találkozik Nauszikával, a phaiákok szigete Korfu. A Korfuiak címerében szerepel is a phaiákok hajója, és ők magukat e néptől eredeztetik. A palotát kedvenc hőséről Achilleusról nevezi el. A palota alsó szintjein ma egy emlékkiállítás van berendezve Sissinek és II. Vilmosnak, melyekben korabeli tárgyak és bútorok segítségével mutatják be nekünk, a császári udvarban lakók mindennapi életét. Teremről teremre haladva sok szép tárgyat csodálhatunk meg, majd a palota oldalsó kapuján át jutunk ki a szabadba. Az épület után érdemes végigsétálni a palota híres kertjében, ahol olyan híres szobrokat is láthatunk, mint a győztes Achilleus monumentális szobra, vagy a múzsák oszlopcsarnoka. Mindeközben hatalmas pálmafák és csodálatos virágok vesznek körbe.

kalandtura_paleokastritsa_beach_korfu

Jelentkezem
Share

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.