Borban az igazság! – 2. állomás Markaz

Borban az igazság! – Túrasorozat 2. állomás Markaz (Kékestető túra)

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Könnyed mátrai gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú pincében.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Markaz szívében található Kovács Pincében.
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!

Találkozó:
Április 08-án, szombat reggel 9:30-kor találkozunk a markazi Boldogasszony Kápolna parkolójában.

Cím: 3262 Markaz, közvetlenül a falu kezdete előtt balra

Budapestről 2 óra utazási idővel érdemes számolni.

Megközelítés: Budapest – M3 – Gyöngyös kelet autópálya lejárat – 3as út – Abasár – Markaz

Túraútvonal:
Markaz Boldogasszony kápolna – Markazi Várrom – Hegyes tető – Hatra patak tető – Sas kő – Kékestető – Markaz 18 km körtúra szombaton
Opciós túra lehetőség az igazán bátraknak: Kékestető – Benevár bérc – Mátrafüred 12 km
Könnyed körtúra a markazi horgásztó körül 6 km vasárnap
Kirándulásunkat a Markazi-tó partjánál zárjuk. A többnyire ipari célokat szolgáló tározó partján 400 hétvégi ház várja pihenni vágyó lakóit és hazánk egyik legnépszerűbb horgász paradicsoma a pecázni vágyókat. Napijegy megvételével horgászni, csónakázni is lehet.

Borkóstoló:
Kovács Pince http://kovacs-pince.hu/
A család dédapáig visszamenőleg foglalkozott szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Az akkori egy-két parcellás gazdaság mára 21 hektárra nőtte ki magát. A vállalkozást Kovács Ferenc alapította 1993-ban aki 2005-ben a Mátrai borvidék „év borásza” címet is elnyerte. Fia Kovács Péter a pincészet alapítás óta vállalkozásban dolgozik, szőlész-borász szakmérnöki végzetséggel.
A több évtizedes tapasztalat, az újabb technológiát kipróbáló fiatalos lendület általában meghozza az eredményét, különböző borversenyeken legtöbbször arany illetve ezüstérem formájában.
Vevőik elsősorban belföldi éttermek, vinotékák, exportálnak Svájcba, Németországba és Lengyelországba is a palackos borokból.

Szállás:
Falusi vendégházban 30 fő, tornateremben hálózsákban 20 fő

Túra részvételi díj (vasárnap estig): egyénileg fizetendő, borkóstoló 3.500 Ft, a szombat esti vacsora 2.000 Ft és szállás díj 4.500 Ft Összesen: 10.000 Ft

Az bortúra sorozat linkje: https://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bor- és önismereti túra sorozat tervezett helyszínei és időpontjai:
2017/03/18-19. Badacsonyi borvidék – Szászi Pince
2017/04/08-09. Mátrai borvidék – Kovács Pincészet
2017/05/13-14. Balatonfüred – Csopaki borvidék – Homola Pincészet
2017/06/10-11. Villányi borvidék – Blum Pincészet
2017/07/29-30. Egri borvidék – Orsolya Pince
2017/09/09-10. Neszmélyi borvidék – Gottwald Borászat
2017/10/07-08. Zalai borvidék – Cezar Pincészet
2017/11/04-05. Tokaji borvidék – Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson privát üzenetben és jelzem az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Mátrai borvidék

A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7.815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek.

markaz-panorama

Markaz

Markaz község a Mátra déli lejtőjén, a Kékes lábánál, festői környezetben terül el. Markaz községet északról a Mátra erdői, délről pedig a víztározó öleli körbe. A település hivatalos határa egészen a Kékes aljáig terjed, ezért a nagy szintkülönbség. Egyedülálló domborzati viszonyainak és mikroklímájának köszönhetően már az 1400-as évektől kezdve terem a zamatos szőlő a napsütötte lankákon, megélhetést biztosítva az itt élőknek. A falu első birtokosai azok a Kompoltiak voltak, akik a várat is építették az 1270-es években. A török hódítás után elnéptelenedett, közel két évszázadig lakatlan települést 1742-ben népesítették be újra.
A rendezvénytérként, sportpályaként funkcionáló Szent István park ad helyet az ország egyik legnagyobb átmérőjű, szabadtéri Szent Korona-szobrának. A kisnánai bányából származó andezit szolgált alapanyagul Győrfi Lajos szobrászművész munkájához. A község fennállásának 675. évfordulóján avatott alkotást csodaszarvas-, táltos-, griff- és turulábrázolások egészítik ki.

markaz-szent-istvan-park

Kékestető

A Mátra és egyben hazánk legmagasabb csúcsa a Kékes, amit a nemzeti színűre festett kő jelez. A kedvező természeti adottságok révén a hazai síelés és kikapcsolódás bölcsője a Kékestetői terület. Nincs hozzá fogható síparadicsom közel s távol a téli időszakban, hiszen úgy a pályák hossza, miként a magassága is egyedülálló. Az évek folyamán a sorozatos fejlesztéseknek köszönhetően a Kékestető méltán szerzett elismerést magas színvonalú szolgáltatási szintje miatt.

kekesteto-ko

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.