Francia idegenlégiósok nyomában, Korzika


Francia idegenlégiósok nyomában – Korzika

kalandtura_bonifacio_korzika

A Mediterráneum gyöngyszeme, a Szépség szigete a egyik legkellemesebb úti cél:  mindent virágszőnyeg borít, zöldellenek a hegyek, mélykék az ég és a tenger. Igazi kalandprogram minden felfedezőnek és természetkedvelőnek egyaránt, hihetetlen változatosságú tájainak köszönhetően.  A vadregényes táj, a hegyek és a tenger együttese olyan csodálatos légkört és egyedi hangulatot teremt ezen a vidéken, hogy minden nehézségért és a túraösvényeken nehezen megtett lépésért kárpótol. Ez a vad, csodálatos mediterrán sziget mindenki számára felejthetetlen élményeket rejteget.

Az összes közül a GR20-at tartják Európa legnehezebb, de egyben legszebb hegyi túrájának is. Az út során bepillantást nyerhetünk Korzika sokszínű, vadregényes világába. A túra átlagosan 12 napot vesz igénybe, de a „hagyományostól” eltérő útszakaszokkal is teljesíthető. Az útvonal mentén végig megtalálhatóak a jelzések, fehér-piros csíkkal jelölve. A jelzések mintegy 50 méterenként követik egymást, de sokszor komoly tájékozódó képességre és víztartalékra van szükség. Korzikán a szigeten átívelő hegységet bejáró útvonal a GR20 vezet át, de ennek bejárása komoly trekking tapasztalatokat kíván. A hegység próbára teszi a kalandorok teljesítőképességét, cserébe viszont csodálatos panorámával és a csörgedező patakok élményével ajándékoz meg az érintetlen tájon át.

Túra típusa: teljesítmény túra (csak gyakorlott túrázóknak)

Utazás: repülővel Bastia Poretta, majd busszal Conca városába (részletes leírást kap minden jelentkező az utazási lehetőségekről és menetrendről)

Szállás: mindenkinek a saját igényei szerint (hotel, panzió, menedékház -refuge, sátor….)
Mindig olyan helyen éjszakázunk, ahol több szálláslehetőség áll rendelkezésre!

Erősség: 6-7 órás gyaloglás könnyű vagy nehéz terepen, az aktuális napi túraútvonal minden esetben a csoport tagjainak fizikai felkészültségéhez igazodik.

Felfedező túra: 2016 szeptember (a blogon keresztül figyelemmel követhető)

Időpont: 2017 szeptember (később kerül a pontos időpont meghatározásra)

Túratervezet:

 1. Találkozas a szálláson Concaban  (részletes leírást kap minden jelentkező a szállás pontos helyéről és megközelítéséről)
 2. Conca – Refuge de Paliri – (Col de Bavella) – Refuge d’Asiano
 3. Refuge d’Asiano – Refuge d’Usciolu – Refuge de Prati
 4. Refuge de Prati — (Col de Verde) – Bergeries de Capannelle
 5. Bergeries de Capannelle – Vizzavona
 6. Vizzavona – Refuge de I’Onda – Refuge de Pietra Piana
 7. Refuge de Pietra Piana – Refuge de Managnu
 8. Refuge de Managnu – (Refuge di i Mori) – Castellu di Vergio
 9. Castellu di Vergio – Refuge de Tighjettu
 10. Refuge de Tighjettu – Refuge d’Asco Stagnu –
 11. Refuge d’Asco Stagnu – Refuge de Carrozzu
 12. Refuge de Carrozzu – Refuge d’Ortu di u Piobbu
 13. Refuge d’Ortu di u Piobbu – Calenzana
 14. Porto város és környéke
 15. Sartére város és környéke
 16. Bonifacio város és környéke
 17. Porto Vecchio (Chera, Canni), Bastia
 18. Hazautazás

A túratervezetet a csoport tagjainak erőnléte, az időjárás és a túravezető döntése megváltoztathatja!

kalandtura_ninu_to_korzika

A túra során ezeket a látványosságokat érintjük a GR20 szakaszaival vegyítve:

Capu Rossu fok – Genovai őrtorony – Las Calanches sziklavilága – Nonza falu (Csodatévő Szent Júlia forrás) – Restonica völgy – Melo tengerszem (1.711 m) és Capitello tó (1.930 m)- Ninu tó – Capo D’Ortu (1.294 m)- Monte D’Oro (2.389 m) – Vizzavona erdő – Monte Cinto (2.706 m)- Uomo di Cagna ingókő -Bavella hágó – Ospedale tó – Piscia de Gallo vízesés – Canni, Chera -Porto – Sarténe – Corte – Bonifacio

A GR a francia Grande Randonnée kifejezés rövidítése, melynek jelentése ’nagy kirándulás’. A GR20 útvonala egy olyan hosszú távú gyalogtúra hálózat része, amely több Európai országot – Franciaországot, Belgiumot, Hollandiát és Spanyolországot – is átível.

A GR20 története a 70-es évekre nyúlik vissza, amikor Michel Fabrickant francia hegymászó kezdeményezte Korzika legfőbb hegyvonulatán áthaladó utak összekötését. A kitett ösvény függőlegesen szeli át a szigetet összekötve északi és déli részét, észak-nyugatról dél-keleti irányba. 170 km hosszú, összesen közel 10.000 m szintkülönbséggel. Átlagosan 15 nap alatt teljesíthető. Nem a napi táv hossza okozza a nehézséget, hanem a jelentős szintkülönbségek.
A sziget híres még gesztenyés italairól és a félig vadon tartott disznóiról. A sziget középkori hangulatú történelmi városkáiban megízlelhetjük mindkettőt, mert a helyi étel- és ital specialitások között mindig megtalálhatóak változatos módon elkészítve.

kalandtura_corte_korzika

A Deuxiéme Régiment Étranger de Parachutistes (2.REP – 2. idegenlégiós ejtőernyősezred) a francia idegenlégió légideszant-egysége. Az ezred az idegenlégió legújabb egységei közé tartozik, de egyben az egyik leginkább harcedzett is. Ez az ezred a festőien gyönyörű szigeten, Korzikán, Calvin található meg. Az Idegenlégióba 100 jelentkező közül csupán 8-at vesznek fel, az alapkiképzésen a legjobban teljesítők közül az első 10 kerülhet Korzikára. Az ezred 1500 katonája sokoldalú kiképzésben részesül, s a világ bármely pontján rövid idő alatt bevethető. Az ejtőernyős ezred a legelitebb alakulat nemcsak a légión belül. Az ejtőernyős ezred a világ talán legelőkelőbb ezrede. Tagjainak minden évben egy komoly fizikai teszt teljesítésével kell újra és újra bizonyítania fizikai rátermettségét. Habár könnyített menetfelszereléssel, de lenne kedved önmagadnak bizonyítva végigcsinálni ugyanezen tesztet, akkor jelentkezz erre az élményekkel teli teljesítménytúrára!

A sziget fővárosa Ajaccio, amely a nyugati parton fekszik. Ez a város a híres hadvezér, Napóleon szülőhelye, amit az államférfi főtéren felállított szobra is jelképez. Akármerre sétálunk a városban, utcákon, tereken, szobrokon és mindenhol találkozunk nevével. Napóleon szülőháza és keresztelőhelye látogatható, és évente turisták ezrei keresik fel. A Fesch palotában Napóleon nagybátyja, Fesch bíboros gyűjteményét tekinthetjük meg. A város természetesen nem csak a császárról szól. A gyönyörű tengerpartok és a pálmafák teszik hangulatossá az itt töltött időt. A városhoz tartozó öböl partján egy benyúló sziklán a citadelláról élvezhetjük a naplementét.

Az északon fekvő Bastia és a déli Bonifacio közti partszakasz homokos strandjairól híres. Porto Vecchio környéke talán a legszebb, itt a türkizkék víz találkozik a parttal. A nyugati part inkább sziklás és kavicsos, Porto és Propriano között találhatók homokos öblök is.

Bonifacio egy hatalmas szikla tetejéről néz a tengerbe. A város Franciaország legdélebbi pontja, melynek kikötőjéből izgalmas hajós kirándulásokra indulhatunk. A kis bárkákon bejárhatjuk a sziklában található tengeri barlangokat és eljuthatunk a Lavezzi-szigetekre is. Itt a kristálytiszta vízben kiváló lehetőségek nyílnak búvárkodásra és sznorkellezésre.
Calvi a sziget északi részén Korzika idegenforgalmi központjának tekinthető. A hegyek közt megbúvó várost a fellegvárról csodálhatjuk meg. Az óváros egyszerűen mesés, tele csábító teraszos éttermekkel. A kikötőben egymást érik a yachtok és a 6 kilométer hosszú árnyékos fákkal tagolt tengerpart mindenki kedvence lesz. A közeli Ile-Rousse nevét a város előtt látható apró vöröses színű szigetről kapta. A szigeten található egy magas világítótorony, mely a hajókat segíti a tengeren. Az óvárosban kalandozva barátságos kávéházakkal találkozunk.

Saint Florent Korzika művészeti életéről tesz tanúbizonyságot. A Cap Corse félsziget tövében fekvő város híres a román kori Santa Maria Assunta katedrálisról. A part menti strandok közül akad egy különleges is. A Loto-strand autóval nem megközelíthető, ezért hajóval viszik oda a turistákat, hogy élvezzék a napsütést. A Patrimonio területen remek borokat készítenek.

Porto és Ajaccio között Korzika görögök alapította faluja található, amely a Cargése nevet viseli. A faluban található a sziget egyetlen ortodox temploma. Ez a hely a nyugalomra vágyóknak nyújt majd örömöt, ugyanis semmi sincs, ami megzavarja a békés hangulatot. Az éttermek itt is mindenkit tárt karokkal várnak, hogy bemutassák a helyi specialitásokat.

kalandtura_ospedale_to_korzika

Figyelemmel követem
Share

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.