Borban az igazság! – Túrasorozat 4. állomás Etyek

4. Állomás – Etyek, etyeki – budai borvidék – Etyeki Kúria Borászat

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Könnyed budai gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú teraszon fantasztikus panorámával.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg az Etyek szívében található Etyeki Kúria Borászatban.
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!

Találkozó:
Május 12-én, szombat reggel 08:30-kor találkozunk Remeteszőlős központjában (pontos cím a túra előtti napokban)

Budapestről fél óra utazási idővel érdemes számolni.

Megközelítés: Budapest – Óbuda – Hűvösvölgyi út – Nagykovácsi utca – Remeteszőlős

Túraútvonal:
Szombat: Remeteszőlős Remete-szurdok – Remete hegy – Kerek- hegy Zsíroshegyi turistaház – Nagykovácsi – Csermezán Pál kilátó Remeteszőlős
Vasárnap: Máriaremetei kegytemplom – Solymári vár – Csobánka – Pilisszántó Boldogasszony sziklakápolna
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Etyeki Kúria Borászat, www.etyekikuria.hu
Az Etyeki Kúria Borászat 1996–ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel ezelőtt a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Alcsútdobozon több lépcsőben végzett szőlőtelepítéseknek köszönhetően a termőterület elérte a 27 hektárt, és további 5 hektár telepítése van folyamatban. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőből készült bor számos világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének.
A 2009-es évben a nemzetközi piacra lépés területén szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében fekvő trausdorfi Esterházy borászattal. Ugyanebben az évben állt munkába Mérész Sándor főborász, aki Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval közösen megvalósította a borászat modernizálását. Elsőként kialakították az új termékpalettát, mely együtt járt az új arculattal. 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkák indultak el, a cél a nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt. A régi pince fölé épült a megújult palackozó üzem, a borbíráló helyiség a látványos terasszal valamint a vinotéka is.  A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is. A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria 11 hektárral bővítette szőlőterületeit is az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. A legújabb területek betelepítése 2015 tavaszán történt, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir fajtákkal.

Szállás:
Fogadóban 40 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti borkóstoló és szállás díja külön fizetendő.

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap estig):
A 2 napos túravezetés ingyenes, minden egyéb költség egyénileg fizetendő. Borkóstoló 4.000 Ft, a szombat esti vacsora 3.000 Ft és szállás díj 5.000 Ft
Összesen: 12.000 Ft

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bortúra sorozat 2018 tervezett helyszínei és időpontjai:
Március 24-25. Balatonfüred – csopaki borvidék – Figula Pincészet
Április 14-15. Mátrai borvidék – Kovács Pince
Április 29-30. Badacsonyi borvidék – Laposa Borbirtok
Május 12- 13. Etyek-budai borvidék – Etyeki Kúria Borászat
Május 26-27. Somlói borvidék – Somlói Vándor Pince
Június 09-10. Egri borvidék – Gróf Buttler Borászat
Június 16-17. Dél-balatoni borvidék – Kislaki Bormanufaktúra
Július 07-08. Soproni borvidék – Jandl Borászat
Július 14-15. Neszmélyi borvidék – Gottwald Borászat
Szeptember 08-09. Szekszárdi borvidék – Fritz Tanya Borház
Szeptember 22-23. Villányi borvidék – Tiffán Ede Pincészete
Október 06-07. Móri borvidék – Sáfrán Pince
Október 20-21. Mátrai borvidék – Bárdos Pince
November 03-04. Tokaji borvidék – Naár Családi Pince és Szőlőbirtok
November 17-18. Tokaji borvidék – Gizella Pince

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!

Esemény FB linkje:
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy “Ott leszek”, akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!

Etyek-budai borvidék
A Budapestet határoló Etyek-budai borvidék mintegy 5632 hektáron terül el. Etyek a fővárostól 30 km-re, a már Fejér megye északkeleti peremén elhelyezkedő Etyeki-dombságban található. A dombság szeles, de bőséges napsütéssel megáldott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, mélyrétegű barna erdőtalajon jó savszerkezetű boralapanyag terem.
“Etyek, Budapest szőlőskertje” – a környékén már a római korban foglalkoztak szőlőműveléssel. A budai hegyek bortermeléséről a 13. századi oklevelekben is olvashatunk, a már ekkor virágzó szőlőtermesztés, a környékén élő emberek megélhetésének fő forrásává vált.
Hiteles adatok szerint, IV. László király krónikása tudósít arról, hogy Margittal, III. Béla második feleségével, 1186-ban egy Aynard nevű lovag, a későbbi zsámbéki földesúr, akinek családja Champagne-ból származik, is Magyarországra érkezett. A király szívesen fogadta felesége kíséretét és vendégszeretetét gazdag birtok adományokkal juttatta kifejezésre.
A szőlőtermesztés ma ismert hagyományait az 1700-as évek elejére vezethetjük vissza, amikor a törökök kiűzése után német szőlőművelőket telepítettek a községbe, akik néhány évtized alatt felvirágoztatták a helyi szőlőkultúrát. A német betelepítések élén a Magyar Királyi Kamara, az egyházi és világi birtokosok álltak. Fejér megyében a Hochburg, az Esterházy család tagjai valamint a jezsuiták telepítettek elsősorban katolikus németeket birtokaikra.
A borvidék adottságait, legtöbben Champagne-hoz hasonlítják, amire Törley József is felfigyelt, és az itteni szőlőkre alapozva tette világhíressé pezsgőüzemét.
József főhercegnek az Etyek közelében található alcsútdobozi birtokain, az ezekhez tartozó göbölpusztai területeken és az itt található borospincében – jelenleg az Etyeki Kúria tulajdona – is etyeki földművesek dolgoztak.
Napjainkra az 1000 borpincéből már csak 120 működik, két helyen is védett pincesort alkotva.

Érdekel

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.