Borban az igazság! – 6. állomás Neszmély

Borban az igazság! – Túrasorozat 6. állomás Neszmély

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Könnyed Gerecse gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú pincében.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Dunaszentmiklós szívében található Gottwald Borászatban.
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!

Találkozó:
Szeptember 09-én, szombat reggel 9:30-kor találkozunk a tardosi Sportcsarnok parkolójában.

Cím: 2834 Tardos, Rákóczi út 12.

Budapestről 1,5 óra utazási idővel érdemes számolni.

Megközelítés: Budapest – M1 – 1-es út – Tarján – Tardos

Túraútvonal:
Tardos – Vörösmárvány bánya – Király kút – Jusztinián pihenő – TV torony – Nagy Gerecse 633 m – Tűzköves – Tardos szombaton 20 km Gerecse körtúra
Meleges-hegy, Túra a szép kilátásért! vasárnap 11 km

Borkóstoló:
Gottwald Borászat http://gottwald-boraszat.hu/
A Gottwald Borászat a neszmélyi borvidéken 2 hektáron, Dunaszentmiklóson található.
A kezdetekben az édesapa hobbi pincéjéből kinőtt családi borászat hátterét a Gottwald vendéglős dinasztia adja, akiknek generációk óta vendéglátós vér folyik az ereiben. Évente 20 000 palack bor biztosít a családi pincészet azoknak, akik szomjazzák az életörömöt, és értékelik a természet ajándékát.

Szállás:
Neszmélyi Hajóskanzen 40 fő
http://www.hajoskanzen.hu/
Túra részvételi díj (vasárnap estig): egyénileg fizetendő, borkóstoló 5.000 Ft, a szombat esti vacsora 2.000 Ft és szállás díj 3.000 Ft Összesen: 10.000 Ft

A bortúra sorozat linkje: https://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bor- és önismereti túra sorozat tervezett helyszínei és időpontjai:
2017/03/18-19. Badacsonyi borvidék – Szászi Pince
2017/04/08-09. Mátrai borvidék – Kovács Pincészet
2017/05/13-14. Balatonfüred – Csopaki borvidék – Homola Pincészet
2017/06/10-11. Villányi borvidék – Blum Pincészet
2017/07/29-30. Egri borvidék – Orsolya Pince
2017/09/09-10. Neszmélyi borvidék – Gottwald Borászat
2017/10/07-08. Zalai borvidék – Cezar Pincészet
2017/11/04-05. Tokaji borvidék – Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson privát üzenetben és jelzem az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Neszmélyi borvidék

Neszmély és környéke középkori hagyományokkal is rendelkező borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás áruborai biztosították a vidék borainak jó hírnevét. A XIX. század második felében jött létre az Eszterházy Csákvári Uradalom jó nevű ászári mintaszőlészete és -pincészete, amely egyben az 1897-ben felállított Neszmélyi-borvidék szakmai megalapozását is jelentette. Ebben az időben a neszmélyi, duanaalmási bor fogalomnak számított a hazai borértő körökben!
A Neszmélyi borvidék 1959-ben beolvadt a Bársonyos-Császári borvidékbe. Ez a folyamat a kor állami gazdaságokon és mezőgazdasági termelőszövetkezeteken alapuló, nagyüzemi szőlőtermesztési ideológiáját tükrözte. A Bársonyos elnevezés a Vértestől északnyugatra húzódó löszös dombhátról származik. Neszmély önálló borvidékként csak 1977. óta szerepel újra. A borvidéket azért hozták létre, hogy az egykori, leromlott s a borvidékek sorából törölt Neszmélyi borvidéken a szőlőtermesztés ismét jelentős fejlődést érhessen el.
A borvidéken jellemzően csak fehérbor-szőlő­fajtákat termesztenek. Az Ászár-Neszmélyi borvidék mai vezető szőlőfajtái a chardonnay, a rizlingszilváni és az ezerjó. Kisebb mennyiséget termelnek zöld velteliniből,  cserszegi fűszeresből, olaszrizlingből, ottonel muskotályból, ezerjóból  és királyleánykából. A vidéken a XIX. és XX. században termelt hagyományos fajták az ezerjó, olaszrizling, rizlingszilváni, kövidinka, mézes fehér, piros szlankamenka, leányka, sauvignon blanc, piros tramini, rajnai rizling, Irsai Olivér voltak.

gerecse_agostyani_arbortum

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár. A tájvédelmi körzet a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik.
A Gerecse élesen körülhatárolható hegycsoport a Vértes-hegység és a Duna között. Természetes határai északon a Duna, nyugaton a dunaalmási-tatai törésvonal és az Által-ér völgye, délen a Tata-bicskei törésvonal. Keleti határvonala nem különül el élesen.
A Gerecse a bányáiról és barlangjairól ismert mészkőhegység. A 400-600 m magas rögök a triász és a jura időszakban keletkeztek mintegy 200-150 millió éve. A kövekben őstengeri óriás egysejtűek, megaloduszok, a jura időszaki vörös mészkőben lábasfejű ammoniták mészhéjai láthatók.
A hegység legjellemzőbb fás társulásai a cseres tölgyesek, a hűvösebb területeken, a völgyek árnyékos oldalain gyertyános tölgyesek, míg a legmagasabb részeken, illetve az északi oldalakon bükkösök találhatók.
Az állattani értékek közül a Pisznicén rendszeresen fészkelő kerecsensólyom élőhelyét 25 éve éjjel-nappali őrszolgálat őrzi költési időszakban.
A Gerecse mészkőhegység bányái közül a nagy-pisznicei a legnevezetesebb, ahonnan feltehetőleg már a rómaiak, de Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején minden bizonnyal fejtették a vörös mészkövet, amely – piszkei és tardosi “vörös márványként” –
évszázadok óta több nevezetes épület építésénél is felhasználtak (talán a leghíresebb a Visegrádi palota).
Pusztamarót egy elnéptelenedett település a Gerecsében. A település a 13. században jött létre. A mohácsi csatavesztés (1526. augusztus 29.) után az országot dúló török seregek a Gerecse erdei között található Marót település térségében ütköztek a legnagyobb ellenállásba. Az esztergomi érsek birtokánál összegyűlt menekülő tömeg szekértáborát végül a fővárosból hozott ágyúkkal sikerült megtörni, s mintegy 20-25000 áldozatot követelő vérengzést hajtottak végre a török hadak a területen. Ennek a szörnyű pusztításnak állít emléket a fertőhomoki Kovács György szobrászművész által készített emlékmű.
A települést az 1945 utáni kitelepítésekig sváb anyanyelvű lakosság lakta kis számban, majd helyükre bányászokat telepítettek be, kik lassanként hagyták el otthonaikat. A falu az 1970-es években néptelenedett el végleg, emlékét temetője őrzi.

gerecse-elhagyatott-banya

Meleges-hegy

A Budapesttől mindössze 75 kilométerre levő – Tata melletti – lankás hegyvidék Magyarország tradicionális bortermelő vidéke. Kikapcsolódás, csodálatos dunai panoráma, utolérhetetlenül szép naplemente, nagyszerű étterem, változatos szabadidős programok várják az ide látogatókat.

1 Comment

  1. Eszter

    Kedves Zarándokkaland! Ádám!

    Szeretném megköszönni a péntek-szombati napot! Az egyes emberekre való odafigyelésed, a magas színvonal iránti odaadásod, a kitartásod, amivel 60 embert cipelsz magaddal fáradhatatlanul, értéket teremt.

    Lehetőséget teremtesz nagy találkozásokra, Biztonságos környezetet, amiben ki lehet szabadulni a mindennapokból, lehetőséget, amiből Mindenki ki tudja venni azt, amire éppen most szüksége van és ez nagy érték.

    Még egyszer köszönöm a kalandot!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.