Borban az igazság! – Túrasorozat 3. állomás Badacsonytomaj

3. Állomás Badacsonytomaj, badacsonyi borvidék – Laposa Borbirtok

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Könnyed badacsonyi gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú pincében és a borbirtok teraszán.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Badacsonytomaj szívében található Laposa Borbirtokon.
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!

Találkozó:
Április 29-én, vasárnap reggel 09:30-kor találkozunk a az Újhegy úti parkolóban Badacsonytördemic külterületén. Pontos cím és GPS koordináták az utolsó napokban.
Cím: 8263 Badacsonytördemic, Újhegy út
Budapestről 2 óra 30 perc utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M7 –Balatonalmádi – Balatonfüred – Révfülöp – Badacsonytördemic

Túraútvonal:
Szombat: Badacsony hegy körtúra (Rodostói turistaház – Bujdosók lépcsője – Tördemici kilátó – Ranolder kereszt – Rózsa kő – Kisfaludy kilátó – Kőkapu)
Vasárnap: Szent György-hegy bazaltorgonák körtúra
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Laposa Borbirtok, www.bazaltbor.hu
6 tételes kóstoló: Friss 2017, Rosé 2017, Szürkebarát 2016, Kőkövön (Furmint) 2016, Kéknyelű 2016, 4Hegy (Olaszrizling) 2016
Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, amelyen
dr. Laposa József és Nóra találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is. Így egyesült hát a budapesti „kádármester” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család. Nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken, ahol később rengeteg időt töltöttünk. A család azóta Budapestről Badacsonyba költözött. A szülők időközben visszavonultak, a főbb feladatokat pedig a gyerekek vették át tőlük: Bence irányítja a birtok ügyeit, Zsófi pedig a borokat készíti. A borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. Édesapjuk remek érzékkel választotta ki a legjobb területeket a Badacsonyi borvidéken, így Badacsonyban, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, a Köves-hegyen, valamint a kicsit északabbra fekvő Nagy-Somlói borvidéken. A mai napig az akkor vásárolt területek adják a Laposa Birtok gerincét, amely mára 30 hektárosra nőtt. A pincészetben alapvetően fehérborokat készítenek. A Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. Évente összesen kb. 250.000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint és Juhfark készül náluk. Boraikban – amelyeknek intenzitását és tisztaságát korszerű technológiák alkalmazása adja – igyekeznek megmutatni a bazalthegyek minden szépségét. Alaptételeik (Friss, Illatos és Rosé) gyümölcsösebbek, könnyedebbek, míg komolyabb boraiknál hangsúlyosabban van jelen a termőhelyre jellemző ásványosság, amely minden esetben eleganciával párosul.
Borkóstolás közben a vulkanikus eredetű tanúhegyek legszebb panorámája tárul a vendégek elé.

Szállás:
Vendégházban 32 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti borkóstoló és szállás díja külön fizetendő.

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap estig):
A 2 napos túravezetés ingyenes, minden egyéb költség egyénileg fizetendő. Borkóstoló 4.000 Ft, a szombat esti vacsora 3.000 Ft és szállás díj 5.000 Ft
Összesen: 12.000 Ft

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bortúra sorozat 2018 tervezett helyszínei és időpontjai:
Március 24-25. Balatonfüred – csopaki borvidék – Figula Pincészet
Április 14-15. Mátrai borvidék – Kovács Pince
Április 29-30. Badacsonyi borvidék – Laposa Borbirtok
Május 12- 13. Etyek-budai borvidék – Etyeki Kúria Borászat
Május 26-27. Somlói borvidék – Somlói Vándor Pince
Június 09-10. Egri borvidék – Gróf Buttler Borászat
Június 16-17. Dél-balatoni borvidék – Kislaki Bormanufaktúra
Július 07-08. Soproni borvidék – Jandl Borászat
Július 14-15. Neszmélyi borvidék – Gottwald Borászat
Szeptember 08-09. Szekszárdi borvidék – Fritz Tanya Borház
Szeptember 22-23. Villányi borvidék – Tiffán Ede Pincészete
Október 06-07. Móri borvidék – Sáfrán Pince
Október 20-21. Mátrai borvidék – Bárdos Pince
November 03-04. Tokaji borvidék – Naár Családi Pince és Szőlőbirtok
November 17-18. Tokaji borvidék – Gizella Pince

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!

Esemény FB linkje:
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy “Ott leszek”, akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!

Badacsonyi borvidék
A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található. Területe 1600 hektár.
A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, Probus császár nagy telepítéseket is végeztetett itt. A középkorban az ültetvények nagy része egyházi tulajdonba került. A badacsonyi ürmös a 18–19. században a tokaji aszúhoz hasonló hírnévre tett szert.
Talaja bazalt alapon pannonagyag, pannonhomok, lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget.
A borvidékhez a következő települések szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei tartoznak: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca.

Szent-György hegy
A Szent György-hegy (415 m) a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegye. A szomszédos Badacsonyhoz hasonlóan szintén szőlők települtek szoknyájára, kopár, hullámos fennsíkjáról páratlan kilátás tárul a környékre, a plató meredek oldalán pedig hazánk leglátványosabb bazaltorgonáit csodálhatjuk meg. A balatoni táj látványos része a bazalthegyekkel ékesített Tapolcai-medence, melynek egyik legszebb példája az oszlopos elválású bazalttornyokkal szegélyezett Szent György hegy. A terület a Pannon-tenger elvonulása idején, körülbelül 3-4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység színhelye volt. A felszínre törő láva kisebb-nagyobb “lepények” formájában terült szét a homokból és agyagból álló vastag tengeri üledéken, melyet később megóvott a lepusztulástól. Azokon a területeken, ahol bazalttakaró nem borította az egykori tengeraljzatot, a felszíni üledék nagymértékben lepusztult, s így hozzájuk képest a bazalttakarós részek 200-300 méterrel magasabbak lettek. A közel 4 km hosszú, hurkot leíró tanösvény bemutatja a Szent György hegy állat- és növényvilágát, elvezet a bazaltorgonákhoz, és a körpanorámát nyújtó hegytetőre is.
A Lengyel kápolnát 1760 környékén a lengyeltóti Lengyel család építtette a Boldogságos Szűzanya tiszteletére. A kápolna homlokzatán látható fülkékben magyar szentek szobrai vannak elhelyezve: a torony fülkéiben a lovas Szent György, felette Szent Imre, az oldalsó fülkékben Szent Péter, Szent Pál, Szent Antal és Szent József, míg az oromzaton Szent István és Szent László látható. A kápolna belsejében gyönyörű, fából faragott, barokk-rokokó oltár, oszlopait (a hagyomány szerint) a Lengyel család tagjai tartják. Tetején Szent István, Szent László és Szűz Mária aranyozott szobrai találhatók. A szószék művészi faragású, a padok rokokó stílusúak, tölgyfából készültek. A kápolna a Balaton-vidéki barokk építészet egyik legszebb példája.

Érdekel

 

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.