Assisi Szent Ferenc nyomában, Olaszország

Assisi Szent Ferenc nyomában (Via Francigena di San Francisco), Zarándoklat Assisi-Róma között

„Minden út Rómába vezet!”

zarandokkaland_assisi

 

Hegyeken-völgyeken, középkori városokon keresztül és évszázados kápolnák előtt elhaladva, csendes ösvényeken, nyugodt erdei és egykori római utakon, de mindvégig Szent Ferenc szellemiségének légkörével átitatva. Egy csodálatos testi-lelki utazás Assisi Szent Ferenc életének legfontosabb állomásait érintve.

Túra típusa: gyalogos zarándoklat

Utazás: repülővel Rómába, majd vonattal Assisibe a római főpályaudvarról (részletes leírást kap minden jelentkező az utazási lehetőségekről és menetrendről)

Szállás: mindenkinek a saját igényei szerint (zarándokszállás, kolostor, B&B panzió, hotel, sátor….)                   Mindig olyan helyen éjszakázunk, ahol több szálláslehetőség áll rendelkezésre!

Erősség: az aktuális napi túraútvonal minden esetben a csoport tagjainak fizikai felkészültségéhez igazodik, 5-6 órás könnyed gyaloglás

Időpont: 2017 augusztus 10-24.

Túratervezet:

 1. Augusztus 10. csütörtök
  WizzAir Budapest (BUD) – Roma Fiumicino (FCO) W6 2339 járat 11.35-13.25 Közösen utazik ki a csoport, a reptérről busszal Roma Termini állomásáig, majd vonattal Assisi városáig. Érkezés után Santa Maria degli Angeli bazilika. Szállás: hostel
 2. Augusztus 11. péntek
  Lelassulás és elmélyülés és városnézés Assisi városában. Basilica di San Francesco, Chiesa Nuova, San Francesco Piccolino-Oratórium, San Rufino-dóm, Basilica di Santa Chiara, Santa Maria Maggiore templom
  Szállás: hostel
 3. Augusztus 12. szombat
  Assisi – Monte Subasio – Spello 17 km, Szint: 869 m fel, 1064 m le
  Útközben az Eremo delle Carceri kolostor megtekintése, majd a Monte Subasio hegyén átkelve már Fonte Bregno hideg forrásvizében lélekemelő lábáztatás.
  Szállás: zarándokszállás vagy motel
 4. Augusztus 13. vasárnap
  Reggel vonattal Spoletoba. Menetidő 25 perc.
  Spoleto – Monteluco – Pontuglia (Ceselli) 21 km, Szint: 344 m fel, 180 le
  Spolettoi fellegvár és dóm valamint a Ponte Torri híd megtekintésére. A dómban látható Szent Ferenc 2 saját kézzel írott levele. A Ponte Torri híd egy 80 méter magas és 230 méter hosszú római korban épült vízvezeték a zöldellő hegyek között.  A Ponte Torri köti össze a várost Monteluco falucskával, ami a következő állomásunk.  A montelucoi kolostor fő látványossága az a 7 cella, ahová az előző évszázad elején a misszionáriusok az igehirdetés után elvonultak. Aki esetleg Spoletoban elmulasztotta volna megtekinteni Ferenc Leo testvéréhez írt levelét, itt a másolatát láthatja a falon.
  Szállás: egy 600 éves vízimalomban és fürdés a vízimalmot tápláló tóban kacsák között
 5. Augusztus 14. hétfő
  Ceselli – Ferentillo – Arrone 14 km, Szint: 128 m fel, 259 m le Szállás: zarándokszállás
 6. Augusztus 15. kedd
  Arrone – Marmore 14 km, Szint: 551 m fel, 338 le
  Útközben a Cascate delle Marmore vízesés meglátogatása.
  A Marmore vízesés egyszerre testesíti meg a gyönyörűséget és a természet döbbenetes erejét, ahogyan 165 méteres magasságával (531 láb) 3 lépcsőben zuhan bele a Nera folyó vizébe. Szállás: kempingben faházakban
 7. Augusztus 16. szerda
  Marmore – Labro 14 km, Szint: 290 m fel, 400 m le
  A csodálatos táj szépségét a Nera folyó mellett haladva egészen Piedilucoig élvezhetjük. Piedilucoban először betérünk a templomba, amit Assisi Szent Ferenc 1217-es látogatása után kezdtek építeni, majd fürdés a tó jéghideg vizében.
  Labroban felerősödik bennünk az az érzés, hogy ez a város felülmúlhatatlan. Labroban kapjuk a legautentikusabb zarándokszállást a parókia legmagasabban fekvő szobájában, a város legmagasabb pontján lélegzetelállító kilátással a piedilucoi tóra! Labro egy 1000 éves falu, ahol azt hinnéd, hogy egy középkori filmforgatás helyszínen vagy és a díszletek között sétálsz. Álomvilág, csak ha megfogod az ezer éves falakat,  akkor döbbensz rá, hogy ez mégis a valóság!
  Szállás: zarándokszállás
 8. Augusztus 17. csütörtök
  Labro – Il Faggio – Poggio Bustone 15 km, Szint: 948 m fel, 715 m le, majd busszal Rieti.
  Il Faggio nagy élmény a 2 ezer éves fájának  és a kolostor környékének egyedi kialakítása és látványa miatt.
  Szállásunk közvetlenül a Sanctuario de La Foresta kolostor mellett található.
 9. Augusztus 18. péntek
  Sanctuario de La Foresta kolostor – Sanctuario di Fonte Colombo kolostor (Rieti) 14 km, Szint: 363 m fel, 346 le
  Szent Ferenc itt készült fel a szemműtétjére, amit aztán Fonte Colombo kolostorban végeztek el rajta. A kolostor egyik nevezetessége a nagy, és csodálatosan gondozott kert. Az egykori  La Foresta remetelak mellett tett csodát Szent Ferenc, amikor bort fakasztott abból a szőlőtőkéből, amelynek fürtjeit már mind letépték a miatta a helyszínre zarándokolt látogatók.
  Szállás: Fonte Colombo kolostor
 10. Augusztus 19. szombat
  Lelassulás és elmélyülés Sanctuario di Fonte Colombo kolostorban.
  A Fonte Colombo kolostor egy négyszögletű épület, ide vonult el Ferenc az 1223. esztendőben, hogy negyven napig böjtöljön, s itt, a régi kolostor falai közt írta meg a ferencesek reguláját, melyre a legenda szerint Krisztus hangja is áldást adott. A Szent Magdolna kápolna egyik falán vörösre festett Tau látható, ezt üveglappal védik, mert Szent Ferenc rajzolta. Képpel jelölték meg a helyet, ahol szent Ferenc a regulát írta és egy fán megjelent neki Krisztus. Itt is látható Szent Ferenc egy meglepően szűk imabarlangja. A kolostor templomában mély értelmű felirat látható: “Si cor non orat, si vanum linguam laborant. – Ha a szív nem imádkozik, a nyelv hiába dolgozik.”
  Szállás: Fonte Colombo kolostor
 11. Augusztus 20. vasárnap
  Sanctuario di Fonte Colombo kolostor (Rieti) – Contigliano 11 km, Szint: 358 m fel, 643 le Délután Contigliano szellem városának megtekintése. Szállás: hostel
 12. Augusztus 21. hétfő
  Contigliano – Greccio – Contigliano 16 km, Szint: 553 m fel, 482 le
  Hátizsák nélkül a csodálatos Greccio falu és a ferences rendi kolostor meglátogatása Greccio-ban. Az ezer méter magasan lévő Greccio szentélyében találta ki Ferenc 1223-ban a betlehemi jászolt karácsony estéjén, itt állított először élő Betlehemet, Betlehem légkörének felidézésére. A szentély ad ma otthont a világ minden tájáról származó jászol gyűjteménynek.
  Este utazás busszal Rietibe, majd vonattal Monterotondo. Szállás: zarándokszállás
 13. Augusztus 22. kedd
  Monterotondo – Lateráni Keresztelő Szent János Bazilika, Róma 24 km, Szint: 274 m fel, 363 le
  Róma négy pápai bazilikája közül a legrangosabb, Róma püspökének – azaz a pápának – a címtemploma, az ökumenikus anyaegyház címének birtokosa, s így a legfontosabb római katolikus templom valójában a Lateráni Szent János bazilika. Ez a tény mit sem von le a Szent Péter-bazilika híréből, eleganciájából és lenyűgöző építészeti megoldásából. A Lateráni Keresztelő Szent János bazilika előtti parkban áll Assisi Szent Ferenc szobra. Keretbe foglalva ezt a gyönyörű és tartalmas 2 hetet, itt a Ferences rend megalapítójának szobránál zárjuk zarándoklatunkat.
  Szállás: zarándokszállás és lábmosás szertartása a célba ért zarándokoknak
 14. Augusztus 23. szerda
  Vatikán, pápai audencia és római városnézés

Egy pápai áldás felment életed addigi minden bűnétől. Ha az időjárás nem megfelelő, a kihallgatást nem a Szent Péter téren tartják, hanem a VI. Pál teremben. Itt maximum hétezer ember fér el, ezért ha többen vannak a kihallgatáson, akkor a pápa a Szent Péter-bazilikában tart először egy rövid audienciát, és utána megy át a VI. Pál terembe. (A belépőkártya beszerzéséről a Szent Péter térre a csoport minden tagjának részére a túravezető gondoskodik.)
Szállás: zarándokszállás

 1. Augusztus 24. csütörtök
  Hazautazás repülővel Rómából vagy további napok Rómában, római vakáció

A zarándoklat teljes költségvetése: kb. 550 EUR, amely tartalmazza a repülőjegyet, vonatjegyet Assisibe, szállások és étkezések költségét illetve az egyesületi pártoló tagság díját. Nyolc éjszakát töltünk zarándok szálláson adomány ellenében.  Ezeken a szállásokon 5 EUR, ha reggelit és vacsorát is kapunk akkor 20 EUR adományt illendő adni. További 5 szálláson 15 EUR díjjal kell számolni.

A túratervezetet a csoport tagjainak erőnléte, az időjárás és a túravezető döntése megváltoztathatja!

zarandokkaland_assisi2

Assisi Szent Ferenc, „Isten szegénykéje”, a kereszténység egyik legnagyobb hatású szentje, a katolikus szerzetesi megújulás nagy alakja. 1182-ben, Assisiben, egy modern alapon szerveződött városközösségben látta meg a napvilágot Francesco Bernardone néven. Apja gazdag vászon- és posztókereskedő volt, aki fiát az övéhez hasonló pályára szánta. Ferenc természeténél fogva vonzódott az emberekhez és az állatokhoz. Viselkedését szelídség, vidámság és bőkezűség jellemezte. Szülővárosa 1202-ben háborút folytatott Perugia városával, melyben alulmaradt; Ferencet egy évre börtönbe zárták. A börtön hatalmas változást hozott a fiú életében, és a háborúból új emberként tért haza. A teljesebb élet felé való megnyílását mély lelki élmények sorozata követte. A San Damiano kápolnában a kereszt előtt imádkozva Krisztus megszólította őt: „Ferenc, hozd rendbe a házamat, mert ahogy látod, roskadozik!” Ferenc kétkezi munkájával felújította a kápolnát, miközben megértette a Krisztustól kapott üzenet valódi mondandóját is. Végleg szakítván az anyagi javakkal, meztelenre vetkőzve, apjának mindenét visszaadva, nincstelen koldusként elhagyta gazdag és kényelmes életét. Hirtelen a lehető legnehezebb körülmények közé került, híján volt ételnek és meleg ruhának, de szó szerint követte az evangéliumokban írottakat. Példája és kitartása óriási reformot indított el a kereszténységen belül. Példamutatásával reményt adott azoknak a szegény embereknek is, akiket helyzetük miatt kirekesztett az egyházi világ. Ferenc egész lényéből csodálatos isteni erő áradt. Óriási nélkülözések közepette élt sorsközösséget vállalva a legszegényebbekkel. Gyakran éjszakákon át, mély elragadtatásban, a sírás és a katarzis határán virrasztott és imádkozott. Szenvedései szavakkal leírhatatlanok, nélkülözéseihez folyamatosan betegségek társultak. Rövid idő alatt nagyon sokan kezdték követni. Az önként vállalt szegénység és Krisztus követése a csodálatos szent hatására kezdetben divattá, később hatalmas vallásos mozgalommá nőtte ki magát. Ferenc lényét óriási erő vette körül: ez az erő enyhítette a legnagyobb téli hidegben is mezítláb járó, Istent kereső zarándokok nélkülözéseit. Ferenc első követői minden megpróbáltatást vállalva keresték a tiszta, hazugságoktól és kompromisszumoktól mentes életet. Ferenc a legnagyobb szentek életére jellemző módon szinte minden cselekedetével beindított valamilyen pozitív folyamatot a világban. Még az állatok is ráéreztek csodás lényére: hatására a vérengző gubbiói farkas kezes báránnyá változott, a madarak pedig ezrével gyűltek össze, hogy prédikációját meghallgassák. De sorra tértek meg rablók és Istentől eltávolodott emberek, akik vele találkozván egy csapásra szent életet kezdtek élni. Ferenc hatására három rend is alakult, melyeket maga a pápa szentesített. Az első rend egy férfi szerzetesrend, a kisebb testvérek volt; a második a ferences apácák, a klarisszák rendje, mely Ferenc lelki társáról, az ő egész életét végigkísérő és segítő Szent Kláráról kapta a nevét; a harmadik rend a világi férfiak és nők számára jött létre, ők voltak a harmadrendiek vagy terciánusok. Ferenc életének összes eseménye különleges és regénybe illő, ezért cselekedetei számtalan nagy művészt megihlettek. 1224-ben, az Alverna vagy La Verna hegyén hosszas imádságára Isten stigmák formájában nyilatkoztatta ki szeretetét. Azon különleges stigmatizáltak közé tartozott, akik Krisztus összes stigmáját a testükön viselték. Gyógyító ereje a finom illatot árasztó sebek hatására megsokszorozódott. 1226. október 3-án tért meg az Úrhoz csodás események kíséretében.

Mi a kredenciál?
A múltban a zarándokok egy, a plébánostól vagy a püspöktől kapott levéllel indultak útjukra, amely mintegy igazolta komoly szándékukat, hogy egy bizonyos zarándokútra mennek. Napjainkban a kredenciál vette át ennek a levélnek a szerepét. A három nagy, a Santiagoba, a Rómába (Via Francigena) vagy a Jeruzsálembe vezető zarándokúttal kapcsolatban léteznek nemzetközi “Confraternita di Santiago di Compostella” szervezetek és különböző “az út barátai” szövetségek is, akik állítanak ki kredenciált minden jövőbeli zarándok számára, akik azt akár személyesen, akár emailben vagy telefonon kérvényezhetik. Olaszországban a “Confraternita di Santiago di Compostella” szervezetnek Perugiában székelő irodája adja ki a kredenciált. A Santiagoba vezető zarándokúton a kredenciál olyan mint egy “zarándok útlevél”, elérhetőséget biztosít hordozójának a különböző szállásokra, jogot ad az út során különböző pecsétek összegyűjtésére és arra, hogy a zarándok megkaphassa a “jól kiérdemelt” Compostela dokumentumot, amelyet a santiagoi katedrálisban állítanak ki a befejezett zarándoklat igazolásaként.
Mindamellett a kredenciál nem egyenértékű egy személyi igazolvánnyal és bárki is legyen a kiállítója, nem vállal felelősséget a zarándok viselkedéséért, ahogyan egy személyi igazolványt kiállító hatóság sem vállalhat felelősséget az állampolgár erkölcséért vagy polgári kötelességtudatáért.

Jelenleg a ferences kredenciál nem szükséges a szálláshelyeken, kivéve az assisi szálláshelyet, amely “Szent Ferenc zarándokainak” az első valódi szálláshelye. Azonban a kredenciál az eszköze utunk során a pecsétek gyűjtésének, ezáltal a “felhalmozott emlékek” egy szimbóluma.

A kredenciál beszerzéséről a túravezető gondoskodik!

Időszámításunk szerint  238-ban Assisi Rufinus püspök keresztény hitre térítette a város lakóit, a püspök hamvait a San Rufino katedrális őrzi. Kétszáz év elmúltával az osztrogótok lerombolták a várost, ezután a település lombard, majd később frank uralom alá került. A XI. századra sikerült a városnak függetlenséget elérnie, de ezidő alatt folyamatos harcban álltak Perugiával. Ekkor ejtették foglyul Giovanni di Bernardonét, akit később Assisi Szent Ferencként ismertünk, ez az esemény vezetett a ferences rend megalapításához.

Assisi

Assisi városa minden jóakaratú ember számára az “egyetemes összetartás helye” lesz, ahol – az alapeszméknek megfelelően – felülemelkedünk a kultúrák és vallások közti bármely különbségen.
A XIII. században a város már pápai fennhatóság alatt állt, ekkor kezdett az ókori városfalon kívülre terjeszkedni. A XVI. században építették a Santa Maria degli Angeli bazilikát, az ezt követő évszázadok során sorra emelkedtek a paloták a városban, a térség fejlődésnek indult. A XX. század végén egy földrengés során több épület megsérült, többek között a Szent Ferenc bazilika, melyet 2000-re helyreállítottak.
Basilica di San Francesco

Az Assisi Szent Ferenc bazilika a XIII. században épült, 1228-1253 között. Szent Ferenc halála után egy városi polgár a szerzeteseknek ajándékozta azt a dombot, ahol korábban a nyilvános kivégzések voltak. A dombot Szent Ferenc választotta végső nyughelyének. IX. Gergely pápa egy évvel halála után szentté nyilvánította a rend megalapítóját és elhelyezte a dombon a templom alapkövét. Két év alatt megépült a kripta, melynek a főoltárja alatt helyezték el kőkoporsóban Szent Ferenc földi maradványait. A templom építése 25 évig tartott, 1253-ban fejezték be. Később V. Miklós pápa pápai templommá nyilvánította a bazilikát. Az altemplomot Cimabue és Giotto freskói díszítik, a felső templomban Giotto és tanítványainak freskói Szent Ferenc életét ábrázolják.
A XIX. században IX. Pius pápa márvány kriptát építtetett a templomban Szent Ferenc számára, mely a XX. század elején újjá lett építve. A régi kőkoporsót ma is láthatjuk, nyitott térben van az oltárnál. Az altemplomban található Szent Ferenc sírja. Szent Ferenc relikviáinak kápolnájában láthatjuk a szent ruháját és a Naphimnusz eredeti töredékszövegét.

A templom mellett van a kolostor, melynek építése nagyon sokáig tartott. A templom építésekor már lakták, de befejezve csak a XV. század végén lett. Jelenleg múzeumként és könyvtárként működik az épület.

Chiesa Nuova
Ezen a helyen állt Szent Ferenc szülőháza. A templom belsejében megtalálható egy szűk kis helyiség, melyről feltélezeik, hogy apja ide zárta az ifjú Ferencet, miután a fiú posztót adott el a romokban álló kicsiny San Damiano-templom kijavítása érdekében.

San Francesco Piccolino-Oratórium
Valószínűleg ezen a helyen, 1182-ben született Szent Ferenc.

San Rufino-dóm
Ferenc ezen a helyen prédikált először. Itt látható az a keresztelőmedence, ahol Szent Ferenc és Szent Klára elnyerte a keresztséget.

Basilica di Santa Chiara
Itt látható az a feszület, amelyhez Ferenc a San Damiano-templomban beszélt. A templomban nyugszik Szent Klára.

Santa Maria Maggiore templom
Itt keresztelték meg Ferencet.

Assisin kívül található emlékek:

Eremo delle Carceri kolostor
Csendet és elmélyülést keresvén, Ferenc és társai erre a helyre húzódtak vissza a világ elől. Láthatjuk Szent Ferenc hálócelláját és az oratóriumot, ahova a Szent imádkozni járt. A szabadba kilépve, az erdő felé láthatjuk azt az öreg tölgyfát, amely alatt Ferenc a madaraknak prédikált.

San Damiano-templom
Ferenc itt imádkozott megtérése kezdetén, itt szólt hozzá a megfeszített Jézus, a beteg Szent Ferenc itt írta a Naphimnuszt. Meglátogathatjuk azt a kis kertet, ahol Szent Klára virágait gondozta és azt a hálócellát, ahol Klára meghalt.

Santa Maria di Rivotorto-templom
A templomban található a Szent Menedék, ahol Szent Ferenc rendjénak első szabályzatát írta, és ahol az első ferences közösséget létrehozta.

Santa Maria degli Angeli
A templomban található a Porziuncola-kápolna, Szent Ferenc legkedvesebb tartózkodási helye. Itt is halt meg 1226. október 3-án, a templomban található Mennybemenetel kápolnájában (Capella del Transito)

zarandokut_via_francigena_roma_szent_peter_ter_olaszorszag

Róma

Az egyik legjobban megmaradt ókori római műemlék, és egyben valószínűleg korának egyik legépebben megmaradt épülete a római Pantheon. A Pantheon Róma államvallásának hét istene tiszteletére épült, a 7. század eleje óta, a mai napig pedig keresztény templom. Több híres ember nyughelyéül is szolgál (pl. itt nyugszik Raffaello, vagy Itália első királya, I. Viktor Emmanuel). Az eredeti, Kr. e. 27-ben épült Pantheon egy tűzvészben leégett. A jelenlegi épület Kr. u. kb. 125-ben épült, Hadrianus császár uralkodása idején. Ha Rómában esik az eső, ne keseredjünk el, látogassunk el a Pantheonba, ahogy a 43,3 m átmérőjű kupola 8,3 m átmérőjű occulusán befolyik, majd a márványlépcsőre esik a víz az igazán emlékezetes élmény. Havazás esetén is gyönyörű mindez, de napfényben is, a fények játéka.

Róma egyik legszebb, és legnépszerűbb terén korábban a város legkedveltebb piaca működött, valamint hajócsatákat is rendeztek – ekkor a teret elárasztották vízzel. A Piazza Navona ovális, aréna-szerű alakja a korábban a téren rendezett játékoknak köszönhető. A téren három szökőkút található, köztük Gianlorenzo Bernini remekműve, a híres Fontana dei Quattro Fiumi (A négy folyó szökőkútja). Bernini szobrai négy kontinens folyóit szimbolizálják: a Gangeszt, a Dunát, a Rio de Platát és a Nílust. A téren templomok, és egyéb műemlékek is megcsodálhatók. Hangulatos meginni valamit egy kávézó kinti asztalánál, figyelve a sürgés-forgást. Az éjszakai élet is pezseg itt: sötétedés után zenészek, mutatványosok szórakoztatják az embereket, és az éttermek, kávézók megtelnek emberekkel.

Hadrian Mauzóleumát, vagy ismertebb nevén az Angyalvárat, Hadrian, egy római kormányzó építtette mauzóleumként saját maga, és családja számára. A Kr.u. 139-re elkészült temetkezési hely gigantikus méreteit csak a piramisok szárnyalják túl. Közel ezer évig erődítményként, és várként működött, ma pedig múzeum található benne. Itt található Hadrian sírja, 1280-tól egy fedett járat köti össze az Angyalvárat a Vatikánnal, amely így a pápák menedékhelyéül szolgált, és innentől fogva várként működött, a 16. században egy kápolna is épült hozzá. Az Angyalvár nevét az erődítmény tetején található angyalszoborról kapta. A pápa dísztermei mellett itt megtekinthető a pincében lévő kínzókamra is, valamint egy remek fegyvergyűjtemény.

Az Angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant’Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják. 134-től 139-ig épült, és szintén Hadrian építtette. A hidat Péter, és Pál apostol szobra, valamint 10 angyal díszíti, az angyalok azonban csak a 17. században kerültek fel a hídra, Bernininek, és tanítványainak köszönhetően.

Róma hét dombja közül az egyik legmagasabb, és leghíresebb a Forum Romanum, és a Campus Martius között található Capitolium. A Capitoliumon viszonylag kevés ókori, római rom található, a hely inkább középkori palotákkal van tele. Az épületek nagy részét Michelangelo tervezte. A Capitolium főtere a Piazza del Campidoglio, amely, és a körülötte álló épületek, teljes egészében Michelangelo művei. A téren áll Marcus Aurelius aranyozott bronzszobra, valamint három csodálatos múzeum tekinthető itt meg. A paloták a Capitoliumi Múzeum egy-egy épületei, és földalatti járat köti össze őket. A Capitolumra már csak a Forum Romanumra, és annak hátterében a Colosseumra táruló csodálatos kilátás miatt is érdemes felmenni.

A Palazzo Senatorio a 12. században épült, majd Michelangelo tervei alapján módosították. A Palazzo dei Conservatori 16. századi alkotás, Michelangelo építtette át, kültéri szépsége mellett belül is elképesztő: freskók, díszvakolatok, falvédők díszítik. Találhatók itt ősi szobrok: főleg rómaiak, de görög, és egyiptomi alkotások is akadnak. Itt őrzik a híres, bronzból készült Romulus és Remus szobrot is. A 17. században épített Palazzo di Conservatori 3. emeletén festményeket őriznek, és a Capitoliumi Éremgyűjtemény csodálható meg: itt érmék, pénzek, és ékszerek vannak. A Palazzo Nouvoban szobrok, mozaikok, és a római művészet egyéb remekei nézhetők. Itt őrzik többek között a Capitoliumi Venust, Cupido és Psyché szobrát, a Tabula Iliaca egyik töredékét, és a Haldokló Gallust.

Vatikán egy ország, amelyet teljes egészében egy másik ország területén helyezkedik el. Ez az 1929 óta létező ország 44 hektáros területével, 842 lakosával világ legkisebb országának számít. Az apró ország fő látványossága a Szent Péter-tér, és bazilikája, a Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, és persze a 14 csodálatos vatikáni múzeum.

A Basilica di San Pietro in Vaticano, azaz a Szent Péter Bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának. A reneszánsz stílusú bazilika 1506-1626 között épült. A bazilika a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, és kupolája uralja Róma látképét. A bazilika méretei elképesztők, szinte leírhatatlanok, de azért megpróbáljuk megtenni. Hossza 211 méter, legnagyobb szélessége 186 méter, legnagyobb magassága pedig 132 méter. A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között mindenképpen kiemelendő Michelangelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. Rögtön a bejárat után, jobbra látható. A Szt. Péter Bazilika Michelangelo tervezte csodálatos kupolájába lifttel, majd pedig 320 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni, ahonnan csodás kilátás nyílik Rómára. A túra közben a bazilika mennyezetét közelről megtekinthetjük.

Az Aventinus-dombon sétálva a Szent Péter-bazilikát “Róma kulcslyukán” keresztül is megnézzük, érdekes, emlékezetes, különleges élmény. A híres kulcslyuk a római Máltai Lovagrend kapuján van, a Piazza dei Cavalieri di Malta címen.

A Szt. Péter tér, ahol a bazilika fekszik, a munkálatok 1657-es kezdése után 1667-re készült el, Gian Lorenzo Bernini tervei alapján. A tervezésnél az volt a fő szempont, hogy a pápa miséit a lehető legnagyobb számú ember tudja figyelemmel kísérni. A tér az optikai csalódáskeltés mesterfokát is képviseli: a dómhoz közeledve úgy tűnik, mintha az távolodna, továbbá a tér ugyan kör alakúnak tűnik, de valójában elipszis, ill. még számos hasonló jelenséggel lehet itt találkozni. A tér közepén található egyiptomi obeliszk 1586 óta áll itt. A 25,5 méter magas obeliszk egyébként már 4400 éves, ezalatt háromszor költöztették.

A Vatikán múzeumai a római katolikus egyház pazar gyűjteményét mutatják be. Főbejáratuk a Viale del Vaticanón található. A múzeumokat a 16. században alapították. 2013-ben 5,5 millió látogatóval a világ 5. leglátogatottabb múzeuma. A múzeumokat, és a több, mint 50 ezer műtárgyat megtekintve az embernek páratlan élményben lehet része. Hogy a számos műtárgy között el lehessen igazodni, és a turisták meg tudják tekinteni a legjelentősebbeket, többet, vagy kevesebbet, érdeklődésük függvényében, rövid és hosszú út is van, melyek táblákkal vannak jelölve. Az első másfél, míg az utolsó öt órás, és mindegyik út a Sixtus-kápolnába vezet. A belépő igencsak megéri az árát: 14 múzeum, és szintén 14 palota / lakóház tekinthető meg. Kiemelendő, többek között a a művészeti galéria, olyan művészek munkáival, mint Raffaello, Leonardo, Caravaggio, vagy Bernini. A Museo Pio Clementino a világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza, görög, és római remekekkel.

A rövid vagy hosszú Vatikáni múzeumokba tett út végén a látogatók a Sixtus-kápolnába, utána pedig a Szt. Péter bazilika elé érkeznek. A kápolna 1473-1481 között épült. A 19. század óta a pápaválasztó konklávé helyszíne. A Sixtus-kápolna 1508-1512 között, Michelangelo által készített, 540 m2területű freskója a világ egyik leglenyűgözőbb képzőművészeti alkotása, és a világ legnagyobb freskója. A kápolna festményei: Ádám és Éva, A teremtés, Noé áldozata, a vízözön és Noé részegsége, Az utolsó ítélet, Szibillák és próféták, Az utolsó ítélet, Az Ószövetség megváltás jelenetei, Jézus életének jeleneti, A kulcsok átadása Szent Péternek, Mózes életének jelenetei, és Boticelli: a lázadók megmentése. Olyan művészek közreműködésével készült a remekmű, mint Michelangelo, Boticelli, Perugnino vagy Pinturicchino.

Márvány Vízesés (Cascata delle Marmore)

Lord Byron „szörnyűségesen csodálatosnak” nevezte, ahogyan az „üvöltő víz lezúdul a hirtelen magasból”, amely „gyors, mint a fény… A villámló habtömeg a mélységet rázza, ez valóban a vizek pokla”.

Közép-Olaszországban járunk, Umbria régióban, az egyetlen olyan olasz tartományban, amely nem szárazföldi vagy tengeri határon fekszik, ugyanakkor talán az egyetlen olyan régióban, ahol mégis a víz az uralkodó elem: a hatalmas Marmore vízesés; a legendás Nera folyó (völgye), illetve a hegyek között, 375 méter magasságban elterülő Piediluco tó.

A Ternitől csupán néhány kilométerre fekvő Marmore vízesés egyszerre testesíti meg a gyönyörűséget és a természet döbbenetes erejét, ahogyan 165 méteres összmagasságával (531 láb) 3 „lépésben” zuhan bele a Nera folyó vizébe. Látványa az eltelt évszázadok folyamán – számos uralkodón és előkelőségen túl – szinte megbabonázta a különböző művészeket: Jean-Baptiste-Camille Corot festett róla, Vergilius és Lord Byron versekhez kapott ihletet tőle, míg Vittorio Alfieri és Hans Christian Andersen szintén írásművekbe foglalták szépségét.

Szinte hihetetlen, de Európa legnagyobb vízesése egyben a világ legnagyobb mesterséges vízesése is, létrejötte ugyanis emberi kéz munkájának köszönhető! Elképesztő története az ókorig nyúlik vissza, amikor a Velino folyó a felvidéken keresztülfolyva vette körül Rieti városának lápos, mocsaras környékét. A lakosoknak azonban nemcsak az ingoványos vidék okozott problémákat, hanem az ebből fakadó megbetegedések (például a malária) is. Hogy megszüntessék ezt a fenyegetést, i.e. 271-ben Manlius Curius Dentatus római konzul elrendelte egy csatorna építését, amely a lápot tápláló állóvizet a marmore-i természetes sziklák felé tereli, hogy aztán a zuhogó víztömeg az alacsonyabban fekvő Nera völgyében tűnjön el.

A vízesés megszületésével azonban újabb probléma keletkezett: árvíz esetén a Velino folyó megduzzadt vízhozama Terni városa felé folyt, fenyegetvén a lakosságot. A nem várt következmények végül elmérgesedő vitává fajultak a két város között, így a római szenátus i.e. 54-ben kénytelen volt foglalkozni a kérdéssel. Ternit Aulus Pompeius, Rietit pedig Cicero képviselte, ám a tárgyalás nem vezetett eredményre, így minden maradt a régiben – hosszú évszázadokig.

A karbantartás hiánya miatt idővel a csatorna feltelt, emiatt pedig újra elkezdett láposodni a terület. A XV-XVI. században az éppen hatalmon lévő római pápák újabb csatornák építésével próbálták orvosolni a problémát, de nem sikerült véglegesen megoldani a helyzetet. Bár a csatornák működtek, a Nera vize mégis többször elárasztotta a vidéket, míg végül 1787-ben VI. Pius pápa utasítására Andrea Vici építész módosításokat hajtott végre a vízesés alatti elvezetőkön, így alakítván ki a Marmore mai kinézetét.

1896-ban az újonnan alakult terni-i acélművek elkezdte (ki)használni a víz áramlásában rejlő lehetőségeket, hogy a rá következő évektől kezdve aztán a mérnökök már villamos energiát is előállítsanak belőle, ezzel segítvén azóta is a környező települések ellátását.

Mivel a Márvány vízesés emberkéz alkotta „természeti csoda” mesterséges csatornákkal, elvezetőkkel, egy zsiliprendszer segítségével szabályozni lehet a vízhozamát, sőt, akár teljes egészében el is lehet zárni.

 

Jelentkezés

 

2 hozzászólás

 1. Anett

  Számomra ez az út életem eddigi legnagyobb kalandja. Már készülni is nagyon jó volt rá, hát még végigcsinálni! Gyönyörű, és egyben lélekemelő helyeket járhattam be, s mennél többet mentem, annál közelebb jutottam önmagamhoz, kérdéseim megválaszolásához. Bár hónapok teltek el a zarándoklat óta, örömök és bánatok értek azóta, nincs nap, hogy ne gondolnék az assisi útra, ne lennék érte hálás Istennek, embernek.
  Ádám! Nagy-nagy szeretettel írtam le ezeket a sorokat, és szerintem te ezt pontosan tudod! Üdvözlettel: Anett

  • Kata

   Ma újra olvastam ennek az Assisi-Roma zarándokútnak a hívogató leírását, ami Szent Ferenc földjén, az ő életének fontos állomásait járja végig egészen Rómáig. Az ezt megelőző évben, 2016-ben én is végig gyalogoltam rajta. Nem túlzás ha azt mondom ez a zarándoklat az elmúlt év legmeghatározóbb élménye volt számomra, ami azóta is, újabb és újabb lelki hozadékokat ad és számos változás, változtatást indított el az életemben………
   A keresztény lelkületben egy zarándok út célja találkozás Istennel és Istenben önmagunkkal. Egy ilyen út vagyis gyaloglás szimbolikája, főleg Szent Ferenc életének misztikumával megfűszerezve, hogy az egész életünk egy nagy belső utazás, folyamatos úton levés. Így egy zarándoklat az életünkben, vagy adott életszakaszunkban, valójában beavatás az életbe, annak rejtelmeibe…..
   Én a saját életemben is azt érzem, hogy nem véletlen hogy ennek a zarándokútnak a lehetősége tavaly megszólított, nem is volt kérdés számomra, hogy elmegyek rá……. csak ajánlani tudom mindenkinek (persze nem csak keresztényeknek), hogy végig csinálja….
   Minden zarándoklat társas esemény is……..nagyon sokat kaptunk egymástól mi is, akik együtt ott voltunk és azóta is megosztjuk egymással az út hatásait…..hiszek benne, hogy ez a közös élmény örökre össze köt minket……
   Szóval TE, kedves ismeretlen, aki most olvasod végig elsőnek ennek zarándokútnak a leírását és indítatást érzel rá, hogy végig jár rajta, ne habozz, bátran vágj neki ennek a testi-lelki megújulásnak……Biztos vagyok benne, hogy nem leszel ugyan az utána, mint előtte, amikor elindultál.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.