A világ legszínesebb úti céljai

A világ legszínesebb úti céljai

Lélegzetelállítóan színes természeti jelenségek

Az élet rövid, és ez a világ túlzottan is szép! A számunkra kijelölt életút során fontos, hogy olyan helyeket is láthassunk, ahol eláll a lélegzetünk. Elutazhassunk különleges helyekre, ahol a természet szépsége miatt elakad a szavunk és nem igazán jutunk szóhoz! Csupán a lelkünk töltődik az elénk táruló látvány által. Mert az élet rövid, és a világ pedig túlzottan is szép…

Bambusz erdő, Japán

A saganói bambuszliget Japán egyik legcsodálatosabb természeti látványossága! A bambuszrengetegen átszűrődő fény romantikus hangulata semmivel sem hasonlítható össze. A város központjától mindössze félórányira fekvő Arashiyama lenyűgöző szépségű vidéke Kyoto második legkedveltebb turistacélpontja. A vidék felfedezésére érdemes az ide látogatóknak gyalog, illetve a helyszínen is bérelhető biciklin elindulniuk, hiszen itt lépten-nyomon látványosságokba ütközik az ember: az Arashiyama jelképévé vált Togestukyo híd mellett régi magánvillák, teaházak, majomkert, eredeti formában megőrzött vidéki házak, díszkertek, tavak, valamint pagodák, szentélyek és templomok egész sora tarkítja a gyönyörű erdővel borított hegyoldalakat. Utóbbiak közül is kiemelkedik a csinos kertekkel és ösvényekkel övezett, 1339-ben alapított Tenryu-ji zen buddhista templom, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

Bamboo-Forest-Japan.

 

Nagy Kék Lyuk (Great Blue Hole), Belize

Belizében, Közép-Amerika partjaitól 100 km-re található egy óriási, lenyűgöző szépségű természeti képződmény, a Nagy Kék Lyuk. Hatalmas, hiszen 300 méter átmérőjű, 124 méter mély, ez a kör alakú, mállott mészkő tölcsér.
A Nagy Kék Lyuk egy hatalmas víznyelő. A Lighthouse Reef (Világítótorony-zátony) közepén található, amely egy kis, kör alakú atoll Belize City közelében. Mészkő barlangrendszerként alakult ki az utolsó glaciális időszakban, amikor a tengerszint sokkal alacsonyabb volt. Ahogyan az óceán vízszintje emelkedett, a barlangokat víz árasztotta el és a tetejük beomlott.

Great-Blue_Hole-Belize

 

Benagil tengeri barlang, Portugália

Benagil, egy Algarvéhoz közeli halászfalu Portugáliában. Algarve az ország tíz történelmi tartománya közül a legdélibb, évi háromezer napsütéses órájával ez Európa legnapfényesebb tája. Algarve hosszan elnyúló partjai hol homokos, hol sziklákkal szabdaltak, itt-ott barlangokat rejtenek. A türkizkék vízből okkersárga sziklák meredeznek, amelyeket az évszázadok során tornyokká, sziklakapukká és barlanglabirintusokká formált a tenger. Ha valaki tengerparton akar szerelmeskedni, akkor ez a legideálisabb helyszín!

Benagil-Cave-Algarve-Portugal

 

Salar de Uyuni, Bolívia

A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni só mezője. Sós mocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Bolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik 10 582 km² (majdnem 18 Balatonnyi) területen, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon.

Salar-de-Uyuni-Bolivia.

 

Antilop kanyon (Antelope Canyon), USA

Az Antilop-kanyon az amerikai Délnyugat (Southwest) legnépszerűbb, legtöbbet fényképezett, keskeny, vízvájta kanyonja. A navahók földjén található, az Arizona állambeli Page város közelében. Két szakasza vált a fotózók közt híressé: a Felső Antilop-kanyon (vagy Hasadék) és az Alsó Antilop-kanyon (vagy Dugóhúzó).

Antelope-Canyon-USA

 

Fairy Pools Skye szigete, Skócia

A sziget a Hebridák egyik tagja,  “kis-Skóciának” is nevezik, területe 1656 km². A vízesésekkel összekötött medencék csak gyalog közelíthetőek meg, és vagy nem túl mélyek, vagy nem elég biztonságosak a fürdőzéshez, ráadásul még a víz hőmérséklete is nagyon hideg – ez így nem hangzik túl turistacsalogatóan, de a környezet és a látvány mindenkit kárpótol, aki ellátogat ide. Olyan táj tárul az ember szeme elé, akár a gyermekek mesekönyvében. Azoknak pedig akik vállalják a megmártózást az egyik kis medencében, biztosan hűsítő felfrissülésben lesz részük az odavezető túra lezárásaként.

Fairy-Pool-The-Isle-of-Skye-Scotland

 

Zhangye Danxia Nemzeti Park, Kína

A hihetetlenül színes hegyek látványáért Kínába kell utaznunk. A Zhangye Danxia vidéke egy geológiai nemzeti park része. Gansu tartományban, a Zhangye Danxia Geológiai Parkban valaki évmilliókkal ezelőtt elővette a festőpalettáját, és intenzív színekbe öltöztette a vidék homokkő képződményeit. A hatás fokozása végett a vöröses szín mellett alkalmazta a zöld, a sárga és a kék különböző árnyalatait is. Tökéletes és egyedi munkát végzett. Ő volt a természet, a színeit pedig homokkő és ásványok egyvelegéből nyerte, hosszú sávokat festve velük a kőfelszínre. A danxia kifejezés egy különleges, minden mástól eltérő, vöröses felszínformát takar, ami szó szerinti fordításban rózsaszínű felhőt vagy vörös napsugarat jelent. Mint, ahogyan majd látni fogjuk, nem véletlen a szóválasztás, mivel a vöröses homokkő alapon alakultak ki a későbbiekben a színes foltok. A geológusok az 1920-as években használták először a danxia kifejezést, ami a délkínai Guangdong tartomány hegységének, a Danxiashannak nevéből ered.

Zhangye-Danxia-Landform-China

 

Nagy korall zátony (Great Barrier Reef), Ausztrália

A Nagy korall zátony a világ leghíresebb merülő helye, búvár zarándokhely, minden búvár álma. A nagy korall zátony Ausztrália észak-keleti partjainál fekszik, a világ egyetlen élő organizmusa, amely még a holdról is látható. A korallok csak 21 foknál melegebb tiszta vízben élnek meg, ezért a körülmények ideálisak, jó látótávolság és kellemes vízhőmérséklet, jól felkészült búvárbázisok várják a búvárok hadát a turizmus és a búvárok szempontjából legfontosabb városban, a trópusi Cairnsben. Az idelátogatáshoz legideálisabb időpont a szeptember, mert ilyenkor még nem kezdődött meg a fullasztó hőséggel és rengeteg csapadékkal járó nyár, viszont a víz látótávolság már közel a maximumhoz, és a bálnaszezon is tombol.

Great-Barrier-Reef-Australia

 

Hidden Beach, Mexikó

Ez a „rejtett  strand”, az egyik legnépszerűbb strand egész Mexikó területén. A Puerta Vallarta (Marieta Islands) közelében elhelyezkedő hely már sok ezer évvel ezelőtt kialakult, köszönhetően a vulkáni tevékenységeknek. A Hidden Beach valójában egy félig vízzel telített, földi lyuk, amely érintkezik a gyönyörű, homokos tengerparttal.
A világ legidillibb bombázási helyszíneként emlegetik, ugyanis a Marieta szigeteket használta a mexikói kormány bombázási kísérletekre az 1900-as évek elején.

Hidden-Beach-Puerto-Vallarta-Mexico

 

Tulipán mezők, Hollandia

Alkmaar környékén a tavasz első jele, amikor az üres homokmezők elkezdenek varázslatosan színes „szőnyegekké” átalakulni.  Márciusban kezdődik a tulipánok virágzása , de leglátványosabb április közepén. A látvány ekkor tényleg olyan, mint az Óz a csodák csodája leírásában. A tulipán nem csak egy virág, hanem Hollandia egyik jelképe is.

Tulip-Fields-Holland.

 

Reed Flute barlang, Kína

A Reed Flute barlang Kína egyik gyöngyszeme, geológiai formációk páratlan tárháza. A barlang tele van hatalmas cseppkövekkel, különös formájú sziklafaragványokkal, zegzugos mélyedésekkel. A „Nádsíp” barlang a bejáratánál elhelyezkedő cseppkövekről kapta a nevét, és már az ókorban is ismert látványosság volt. A barlangban felváltva találhatunk szűk járatokat, és több száz ember befogadására alkalmas csarnokokat is. Minden színes fényekkel van megvilágítva, ami egészen mesebeli hangulatot kölcsönöz a helynek.

Reed-Flute_Caves-China

Ön is szeretne túrázni?

információ