A világ legszebb vándorútjai

A világ legszebb vándorútjai


Földünk spirituális gyalogtúrái és zarándokútjai

Földünk legszebb gyalogútjai és gyalogos ösvényei tökéletesen példái a „kevesebb, mégis lehet több” gondolatnak. Minél nehezebb a csomagod, annál nagyobb a veszélye, hogy megsérülsz vagy megbetegszel illetve annál lassabban haladsz! A hosszú távú túrázás egy tökéletes vetülete annak, hogyan is tehetsz többet, de kevesebbel! Megtanít arra, hogy mi fér bele a csomagodba és mi nem. Mi az ami szükséges az ÉLETEDBEN és mi az, ami egyáltalán nem!

De a vándor- és zarándokutak szépsége nem csak a megcsodált különleges természeti szépségekben és ezen utak spirituális erejében rejlik, hanem az ott megismert emberek segítőkészségében és empátiájában. Az ösvény angyalai és random személyek ajánlják fel pont akkor a segítségüket, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. A magas szintű elfogadás ezernyi pillanata és ennek semmihez nem hasonlítható csodálatos atmoszférája adja ezeknek a gyalogosan megtett kilométereknek az igazi lényegét, ebből tudunk a későbbiekben építkezni a hétköznapok során.

Az élet csodája univerzális, felöleli az egész világot, nem korlátozódik egyetlen területre, nem szűkíthető le egyetlen vidékre, mint ahogy vándorlásaink sem. Az új célok és célpontok kitágítják az elmédet és a szívedet, kimozdítanak saját magadból, érdekeidből és addigi világodból! Olyanokhoz is közel kerülhetsz, akikhez egyébként soha nem tennéd, barátja, testvére leszel mindennek és mindenkinek.

Na akkor lássuk, hol tapasztalhatod meg és élheted át ezeket a csodákat, spirituális élményeket.

Először az európaiakat vegyük sorba:

Alpok-Adria átkelés, Németország/Ausztria/Olaszország
A müncheni városházától (Marienplatz) a velencei Szent Márk térig 520 kilométert tesznek meg a kihívásokat kedvelő túrázók, ugyanis ez a szakasz egy gyalogos hullámvasút, folyamatosan hatalmas szinteket emelkedve és süllyedve. A túra legmagasabb pontja a Friesenberg 2.904 méteres csúcsa. A 28 szakaszra osztott túrán a teljes távolságban belül 40.000 méter szintkülönbséget kell teljesíteni, ami napi átlagos 1.425 méter szint megtételét vetíti előre. Remélem nem riadtál vissza és készen állsz!?!

alpok-adria-munchen-venedig

 

Haute-Route, Franciaország/Svájc
Megannyi vélemény szerint az európai hegyi vándortúrák csúcsa! Az útvonal a Mont Blanc lábai előtt megbúvó kisvárosból, Chamonixból indulva az Alpok szívébe vezet a svájci Zermattig. Megnézheted a legvadabb falakat, a legnagyobb kihívást jelentő csúcsokat. Végigjárod azokat a helyszíneket, ahol az alpinizmus legnagyobb küzdelmei folytak, a kezdetektől, egészen napjainkig. Természetesen mindezt biztonságos távolból, jól kitaposott turistaútról, vagy szelídebb gleccserről teheted meg, házról házra járva, egy jól ismert, klasszikus útvonalon. A 180 km alatt végig a tengerszint feletti 3.000 méter alatt marad az útvonal, ezért speciális felszerelés nem szükséges a túra teljesítéséhez.

Haute_route


El Camino – Camino de Santiago

St. Jean Pied de Port-ból indulva Santiago de Compostelán keresztül egészen Finisterréig több, mint 900 kilométert gyalogolva lehet elérni a középkorban a világ végének hitt Finisterre-fokot.
A Föld energiavonalainak mentén haladó Camino Franciaországban kezdődik, áthalad a Pireneusokon, s keletről nyugatra tartva átszeli Észak-Spanyolországot, mígnem eléri a híres santiagoi katedrálist, amelyben Szent Jakab földi maradványai nyugszanak.
Ez az út egyfajta számvetés, hiszen én úgy gondolom, hogy a Camino energiája segít az embereknek abban, hogy önmagukról elgondolkodjanak és önismeretre tegyenek szert. A Camino alatt állítólag mindenki találkozik valakivel, akinek fontos mondanivalója van számára.
„ A Camino megmutatja a múltat és a jövőt, és közben rájössz, ki is vagy valójában…”

8Nap-logrono-utan-el-camino-szent-jakab-utja

 

GR10
A GR10 túraútvonal a Pireneusok északi végén kezdődik és az Atlanti-óceántól az egész hegységen végig vonulva, a Földközi-tenger partvidékén ér véget. Átszeli Franciaországot, Andorrát és Spanyolországot. Az út arculata végig magashegyi, alpesi, néhol képeslapra illő falvakkal tarkítva. Az út során szálláshelyeket is lehet találni hegyi házakban, ahol ha konyha is van, a helyi specialitásokért igencsak megéri betérni. Nem könnyű túra a GR10-et, mert a napi etapok nagy szintkülönbségeket tartalmaznak. Összesen 48.000 méter szintkülönbséggel teljesíthető a 866 km. Az út egyik legszebb része egy 130 km-es szakasz, mely érinti a csodálatos piramis formájú Pic d’Anie csúcsot a Pas d’Azuns hágó felett, valamint Lescun települést, amely a tűhegyes csúcsok között megbúvó völgyben a Pireneusok legszebb falva.
Az út szépségével kombinálva sok történelmi emléket is megtalálunk itt. Többek között egy 18. században készült ösvényt, amelyet a favágók építettek a hajóépítéshez szükséges fák kitermelésekor, a francia hadiflotta megépítéséhez. Előny, hogy a Pireneusok relatív tengerszint feletti magassága nem túlságosan magas a legmagasabb pontja is csak 2400 méter körüli, így nincs szükség hegyi akklimatizációra.

GR10_Pyrenees


GR20

Korzika a Mediterráneum gyöngyszeme, a Szépség szigete. Itt mindent virágszőnyeg borít, zöldellenek a hegyek, mélykék az ég és a tenger. Igazi kalandprogram minden felfedezőnek és természetkedvelőnek egyaránt, hihetetlen változatosságú tájainak köszönhetően.  A vadregényes táj, a hegyek és a tenger együttese olyan csodálatos légkört és egyedi hangulatot teremt ezen a vidéken, hogy minden nehézségért és a túraösvényeken nehezen megtett lépésért kárpótol. Ez a vad, csodálatos mediterrán sziget mindenki számára felejthetetlen élményeket rejteget. Az összes közül a GR20-at tartják Európa legnehezebb, de egyben legszebb hegyi túrájának is. Az út során bepillantást nyerhetünk Korzika sokszínű, vadregényes világába. A túra átlagosan 12 napot vesz igénybe, de a „hagyományostól” eltérő útszakaszokkal is teljesíthető. Az útvonal mentén végig megtalálhatóak a jelzések, fehér-piros csíkkal jelölve. A jelzések mintegy 50 méterenként követik egymást, de sokszor komoly tájékozódó képességre és víztartalékra van szükség. Korzikán a szigeten átívelő hegységet bejáró útvonal a GR20 vezet át, de ennek bejárása komoly trekking tapasztalatokat kíván. A teljes túra 170 km hosszú, közel 10.000 méteres szintkülönbséggel. A hegység próbára teszi a kalandorok teljesítőképességét, cserébe viszont csodálatos panorámával és a csörgedező patakok élményével ajándékoz meg az érintetlen tájon át.

gr20_monte_cinto_korzika


Szent Olaf útja, Norvégia
A Szent Olaf zarándokút mentén számtalan kulturális kincs rejtőzik. A skandináv természet, az északi kultúra és a helyi specialitások tökéletes egyvelegét kínálja ez a zarándokút. Oslo és Trondheim közötti szakasz az elejétől a végéig egy csodálatos utazás, átélve a norvég tradíció és vendégszeretet összes megnyilvánulását, hiszen már a középkorban is ez az út vezetett Oslo és Trodheim között. A teljes szakasz hossza 641 km.
A norvég Szent Olaf zarándokutat 2010 májusában vette fel az Európai Tanács az Európai Kulturális Útvonalak közé másodikként a zarándok utak közül (1987 Szent Jakab Útja volt az első).

szent_olaf_utja_útjelző_kő_norvegia


Kungsleden azaz a Királyok Útja, Svédország

Svédország északi részén, az Északi Sarkkör környékén vezet ez a 432 km hosszú, nagyjából észak-dél irányultságú turistaútvonal. Nagyon népszerű túrának számít és nemcsak hazájában, hanem Európa nagy részéről, sőt a tengerentúlról is jönnek ide túrázók, hogy megcsodálják a Svéd Lappföld érintetlen köves, sziklás vidékét. A turistaútvonal nem újkeletű, már a század elején foglalkoztatta az ottani turistatársaságot a gondolat, hogy közelebb hozzák az emberekhez az országnak ezt a részét. Nemcsak az útvonalat jelölték ki, hanem egymástól körülbelül egynapi járóföldre kis kunyhókat építettek, ahol a fáradt túrázó megpihenhet. Ezek a kis kunyhók mára már nagyobbacska komplexumokká fejlődtek, ahol a körülményekhez képest szinte már luxus szinten lehet pihenni.

Zarokep-Kungsleden


Via Francigena

A Via Francigena egy, az angliai Canterbury-től induló zarándokút, amely az itáliai városokat az Alpokon túli területekkel, a mai Franciaország, illetve az egész Frank birodalom térségével kapcsolta össze.
Nagy Konstantin császár 313-ban hozott milánói ediktuma után, amely szabad vallásgyakorlatot biztosított a keresztények számára, a Via Francigena nagyobb jelentőségre tesz szert. Az első dokumentum, amely az út állomásait megemlíti, 990-ből származik, és Canterbury érseke, a „komoly” jelzővel illetett Sigeric nevéhez fűződik. A főpásztor Canterburyből elzarándokolt Rómába, hogy XV. János pápa kezéből vegye át a Péter utódjával való egységet jelképező palliumot (azaz az érsekek hivatali jelvényét. Hazájába visszatérve felsorolta zarándoklata egyes állomásait. 1985-ben Giovanni Caselli firenzei grafikus és művelődéstörténész tárta fel ismét az útvonalat az első (Sigeric érsek által) lejegyzett zarándoklat írásbeli emlékei alapján. Az útvonal nem volt állandó, inkább apátságokat érintett, mint nagyobb városokat. A nagyjából 80 szakaszból álló út teljes hossza kb. 1700 km.

via-francigena-legszebb-vandorut

 

Assisi-Róma zarándokút, Assisi Szent Ferenc nyomában
Hegyeken-völgyeken, varázslatos hangulatú középkori városokon keresztül és évszázados kápolnák előtt elhaladva, csendes ösvényeken, nyugodt erdei és egykori római utakon, de mindvégig Szent Ferenc szellemiségének légkörével átitatva. Olaszországban Assisi Szent Ferenc nyomdokait követheti az a zarándok, aki a közép-olaszországi gyönyörű, hegyes-völgyes táj békességében akarja edzeni testét- lelkét. A 280 km-es, Toscanat, Umbriát és Laziót átívelő zarándokút, amely bejárja Szent Ferenc életének legfontosabb állomásait és a Rieti-völgy ferences rendi kolostorait, hivatalosan 12 szakaszból áll. 2016 ismét Szent Év lesz, ráadásul különleges Szent Éve a Katolikus Egyháznak. Ferenc pápa megválasztásának második évfordulóján Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában tartott nagyböjti bűnbánati szertartás keretében hirdette meg a rendkívüli szentévet az irgalmasság jegyében. A jubileumi szentév megnyitása egybeesik a II. Vatikáni Zsinat bezárásával 1965-ben, és ezért is különleges jelentőségre tesz szert, arra indítva az egyházat, hogy folytassa a II. Vatikáni Zsinat megkezdett művét. Egy különleges érv és év az Assisi-Róma zarándokút teljesítésére!

zarandokut_via_francigena_di_san_francesco_santa_maria_della_foresta_olaszorszag

Komoly túrázóknak ajánlom a következő klasszikus túraútvonalakat. Erős tüdő, edzett lábak és jó adag felkészültség szükséges ezekhez az utakhoz, de ha belevágunk, életre szóló élményben lehet részünk.

Lükiai Út, Törökország
Sokak szerint a világ egyik legszebb gyalogos ösvénye és vándorútja, a természeti és történelmi csodák valamint a gyaloglás és strandolás tökéletes kombinációja! Barangolás virágokkal teli réteken, hófödte hegycsúcsok alatt és kristálytiszta hegyi patakok mellett. Strandolás eldugott és félreeső öblökben, de egy utazás a kultúra szerelmeseinek is, hiszen napról-napra ókori görög, római és perzsa eredetű régészeti lelőhelyek, ezeréves sziklasírok, elsüllyedt városok és bizánci templomok hozzák vissza a letűnt korok varázslatos hangulatát.
Lükia egy ókori földrajzi egység. Nevét a lukkák népének görög alakjáról kapta. Félszigetszerű hegyvidék Kis-Ázsia délnyugati tengerpartjának sűrű erdővel borított részén, a mai Törökország  területén. Független városállamok szoros szövetsége volt, melynek története legalább Krisztus előtt 1250-ig nyúlik vissza. Fethiyetől Antalya-ig terjed. Az út során Demrében találjuk Szent Miklós templomát, amely népszerű az ortodox zarándokok körében. A magyar köztudatba Mikulás néven bevonuló, rénszarvas szánon, piros ruhában röpködő legendás alak mögötti valós személy nem más, mint a mai Törökország területén született Szent Miklós. Szent Miklós Patara városában látta meg a napvilágot a III. században. Szent Miklós egészen addig ott élt, amíg a 80 km-rel nyugatabbra fekvő Myra (mai nevén Demre) település püspökévé nem nevezték ki. A Mikuláshoz fűződő legendákkal ellentétben ezen a mediterrán éghajlatú vidéken soha nem havazott.

lukiai_ut_gelidonya_fok_torokorszag


Cape Wrath Trail, Skócia

Az Egyesült Királyság legnehezebb túraútvonala. A 321 km teljesítése sok harcedzett túrázónak is csak 20 nap alatt sikerül. A túra Fort William városától indul, ami könnyen megközelíthető vonattal és busszal is , Glasgow és Edinburgh városából. Ez a hosszú távú vándorút a Cape Wrath fokhoz vezet, amely Britannia legészaknyugatibb pontja. A szakasz már csak azért is különösen nehéz, mert egyáltalán nincsenek túrajelzések, nincs felfestett szimbólum a tájékozódást elősegítvén. A túra nagyon vad, de gyönyörű tájakon halad át, van ideje mindenkinek a természet csodáin merengeni és magába is nézni. Csak nagyon gyakorlott hátizsákos túrázóknak ajánlott.

Cape-Wrath-Trail-Scotland


Magyar Zarándokút

A hazai szent helyeket érintő Magyar Zarándokút, Esztergomból vezet Máriagyűdre. Az útvonal az Árpád-kori Magyarország államalapításának néhány kiemelt történelmi, szakrális helyszínét érinti és fűzi fel egy útvonalra. Az elgondolás alapján, az Út fizikai megtestesítését az érintett szakrális helyek és zarándokszállások hálózata és a kijelölt, „felfestett” útvonal adja. A néhol puritán, de néhol meglepően magas színvonalú zarándokszállásokat önkormányzati és egyházi összefogással alakították ki és működtetik. Nagy öröm, hogy hazánkban is testet öltött egy zarándokút egy nagyszerű kezdeményezés megvalósítása után. Az út teljes hossza 431 km.

2_pilisszanto_boldogasszony_kapolna_magyar_zarandokut


Országos Kéktúra

Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó teljes szakasza, a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig 1118 km hosszúságágban terjed. Ez Magyarország és Európa első hosszútávú turistaútja. Az útvonalat végigjárva a rendszeres sportoláson túl képet kaphatunk hazánk életéről, fejlődéséről, megismerhetjük mindennapjait, történelmét, föld- és vízrajzát, állatvilágát és természeti szépségeit. Az út eredetileg piros lett volna (a Tapolca – Badacsony szakasz el is készült pirossal), de mivel a tervezett nyomvonal több kisebb szakasza – a Cserhátban pedig közel 100 kilométer – korábban kék színnel lejelzésre került, a Szövetség az átfestés helyett a kék szín mellett döntött. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával egy kört alkot, melyet Országos Kék Körnek is neveznek.

orszagos-kektura-jelzes

És Európán kívül:

Trans Panama Trail, Panama
Ez a viszonylag új, csak 2009-ben létrehozott vándorút az ország kolumbiai határától a costa-ricai határáig terjed, hossza 1.130 km. Valójában a Csendes-Óceánt az Atlanti-Óceánnal összekötő szakasz nagyon gazdag lélegzetelállító panorámában és kristálytiszta vízesésekben. Panama City után az útvonal egy ideig megegyezik a Camino Real szakaszával, amelyet az 1400-as években spanyol telepesek hoztak létre. Ezen az úton szállították az ezüstöt és az aranyat a parton állomásozó hajóikhoz.

panama-trekk


Pacific Crest Trail (PCT), USA

Vadon című filmből ismerhetik a magyar érdeklődők ezt a szakaszt, de úgy gondolom, hogy az útról 2014 májusában készült dokumentumfilm a gyaloglásra leginkább inspiráló remekmű, amit valaha is készítettek. A mexikói határtól a kanadai határig terjedő California, Oregon és Washington államokon átívelő 4.265 km-es szakasz a táj változatosságát és sokszínűségét illetően felülmúlhatatlan, valószínűleg egyetlen más vándorút sem tud ebben a tekintetben versenyezni vele.

PCT_40


Indiai Himalája, India

Kevésbé ismert és népszerű trekking a Himalája indiai oldalának meghódítása. Ladakh vagy más néven Kis-Tibet a világ legmagasabb hegységének ma még a turizmus által kevésbé érintett régiója. Bár errefelé nincsenek 8000 méternél magasabbra törő csúcsok, a máig változatlan kulturális világ kárpótol minket. A túra során megtekinthetőek meditációra használatos helyiségek (zanglai gompa), a hihetetlen szirtekre épített kolostorok és a különleges kegyhelyek (csortenek). Találkozhatunk jakokat terelő nomádokkal, megismerkedhetünk a népviselettel és a hagyományokkal. A Himachal Pradesh régióban érdemes megtenni a gyalogtúrát, ahol akár 24 napon keresztül hódolhatunk ennek a sportnak Spiti és Ladakh között. A különösen hosszú és nehéz túra ősi kereskedelmi útvonalakat követ.

india himalaya trekking tours

Egy személyes tapasztalat és gondolat a végére: Bármennyire is furcsa, nekem a Caminon nem a santiagoi katedrális elérése volt a célom. Én csak a Vaskeresztet szerettem volna elérni. Nem kételkedtem magamban egy percre sem, de konkrét célom csak a Cruz de Ferro elérése volt. Én azért jöttem! Évszázadok óta itt helyezik el a zarándokok az otthonról hozott köveket, ez a rituálé jelenti lelki terheik es negatív tulajdonságaik elhagyását. Nekem 4 kövem is volt…
Őszintén hittem benne, hogy van és volt értelme a zarándoklatomnak és minden zarándokutam után a következő életszakaszomban egy sokkal nyugodtabb, kedvesebb, türelmesebb es másokat tisztelni tudó ember fog visszatérni közétek! Eddig minden magam elé tűzött célomat elértem, már a Vaskereszt elérése után is úgy gondoltam, hogy nekem MINDEN TOVÁBBI LÉPÉS AJÁNDÉK! Amit köszönök a sorsomnak es a mennyei gondviselésnek!
Tehát mindenki saját lelkivilágának és megérzéseinek megfelelően tűzzön ki célokat egy – egy vándorútra, zarándoklatra vonatkozólag. Szerintem az előbb felsorolt gyalogtúrák során mindegyikben van legalább egy olyan pont, ahol megtisztulhat a lelkünk. Ha ott azon a helyen meg tudjuk élni a pillanatot a hely varázsának is köszönhetően, akkor lelkiekben gazdagabban és feltöltődve térünk vissza majd utunkról!

Miről is szól az élet és mi az élet értelme? Ebben a mára már követhetetlenül felgyorsult világban, az emberek nagy része rossz irányba halad. Minden információt be akar szerezni és minden materiális jószághoz betegesen ragaszkodik. Egyre többet és többet akar, nem észlelvén, hogy minél jobban meg- és leterheli önmagát, annál kevesebbet ér az élete. Mondhatnánk azt is gúnyosan, hogy egyre jobban elveszik a vállalásainak és materiális javainak útvesztőiben, egyre jobban és mesterségesen csökkenti az életben igazán értékes dolgokra fordítható idejét és energiáját! Minél nagyobb terhet cipelsz, annál nehezebb a csomagod! Az életed csomagja! Az ember birtoklásvágya egyben megszabja az egyes emberek korlátait is! Pedig az életben a kevesebb teher lehetővé teszi, hogy TÖBB legyen az életed!

kungsleden

Ön is szeretne túrázni?

információ

2 hozzászólás

  1. Ilona

    Eddig csak a Camino-ról tudtam és nagyon örülök hogy kedves kolléganőm rábbukkant erre az oldalra és megosztotta velem. Hálás vagyok érte!

  2. vanessza

    Csodás összefoglalás, én is igen hálás vagyok érte.

    Nagyon Köszönöm! 🙂

    vanessza

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.